Hirdetés

Jelentős átalakulás előtt a mobil processzorpiac?

Az ARM processzorok előretörése számottevő téma mostanság, hiszen a PC-s megoldásokkal szemben olyan előnyöket vonultatnak fel, melyeket az x86-os architektúra mellett nagyon nehéz behozni. Az In-Stat el is végzett egy kutatást, mely arra keresi a választ, hogy a mobil termékek brutális térnyerésével egyetemben a PC-s mobil processzorok helyzete hogyan változik majd meg. A felmérés szerint 2014-re a mobil termékek piacán a PC-s processzorok csak 10%-os szelethez jutnak, így az ARM térnyerése nemhogy lassul, hanem még gyorsul is. Ez a trend már most látható, és ebben nagy szerepe van a Google Android operációs rendszerének. Az Intel és az AMD nem is a technológiai problémáktól függ, hiszen 2011-ben már mindkét vállalat kínál olyan integrált IGP-vel rendelkező mobil processzort, melyeket akár tabletekbe is bele lehet rakni. A fő gond a megfelelő operációs rendszer hiánya, hiszen az Android PC-s verziója nagyon lemaradt az ARM-os fejlesztés mögött. A Microsoft sem találja az utat a mobil termékek piacára, így az egyetlen valós alternatívának tekinthető MeeGo mellett kardoskodik az Intel, sőt a rendszert már az AMD is támogatja. Mindezeken talán a Windows 8 változtathat, ám ennek az operációs rendszernek a megjelenése még nincs napirenden, vagyis rövidtávon az ARM és az Android egyértelmű befutó, és az In-Stat hosszútávon sem gondol mást, hiszen a Windows 8 ARM-ra is elérhető lesz.

A jövőben esedékes trendek szerint nagyfokú integráltság várható. Az új ARM-os rendszerek már többnyire egy lapkába vannak zsúfolva, így ebből a szempontból a PC-s platformoknak kell fejlődni. Az Intel első terméke ezen a szinten a 2011-ben megjelenő Medfield SoC lesz, ami feltételezhetően a MeeGo segítségével veszi fel a harcot az Androidos fejlesztések ellen. Az In-Stat szerint 2012-re minden mobil processzor rendelkezni fog integrált grafikus maggal, ami egészen nyilvánvaló volt eddig is, hiszen a 2011-re tervezett termékek közül az összes ilyen lesz. Esetlegesen 2012-re a VIA ugorhat be a piacra, hiszen nekik még nincs bejelentve semmilyen rendszerszinten integrált platformjuk, de pusztán a technológiai szempontok alapján képesek lehetnek kifejleszteni egyet.

Az elemzők szerint tehát a mobilpiaci trendek az ARM számára kedveznek, vagyis a PC akár háttérbe is szorulhat, ahogy azt az NVIDIA is jósolta korábban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés