Hirdetés

Kétszínű HD DVD-támogatók

Újabb jelentős hollywoodi filmstúdió jelentette be a múlt hét végén, hogy a Paramount Pictureshez hasonlóan jövőre mind HD DVD-n, mind Blu-ray korongokon kiadja filmjeit. A Blu-ray Disc Szövetséghez a napokban csatlakozó Warner Brothers stúdióval immáron ötre nőtt azoknak a jelentős filmforgalmazóknak a száma, amelyek csatlakoztak a Sony érdekcsoportjához. Bár az átcsoportosulás mindkét eddigi esetben egyirányú volt (a Blu-ray támogatók közül senki sem csatlakozott utólag a HD DVD táborhoz), a HD DVD szabvány atyjának számító Toshibánál nem aggódnak különösebben a bejelentés miatt.

Csillagos ötös

A Blu-ray rendszer legnagyobb támogatója és elsődleges fejlesztője viszont annál nagyobb jelentőséget tulajdonít a stúdió bejelentésének; a Sony egyik képviselője a Warner Brothers nyilatkozatát követően egyenesen úgy fogalmazott a Financial Times lapnak, hogy ezzel a döntéssel véget is ért a formátumháború, hiszen a New Line Cinema és a Universal Pictures kivételével minden jelentős hollywoodi stúdió beállt a Blu-rayt támogatók táborába, mindemellett a japán gyártó állítása szerint a Sony formátumát preferálja a PC- és a szórakoztatóelektronikai ipar szereplőinek 80-90 százaléka.

A helyzet ugyanakkor korántsem olyan rózsás, ahogy a Sony szeretné láttatni, a HD DVD-t támogatók köre ugyanis nemrégiben bővül két igen jelentős PC-ipari szereplővel; az Intel és a Microsoft éppen a múlt hónapban tette világossá közös nyilatkozatában, hogy a Toshiba formátumát kívánják a jövőben megjelenő termékeikbe integrálni.

A processzorgyártó óriásnál ugyanakkor felismerték, hogy a piac egy egységes, új formátumot könnyebben fogadna, ezért az Intel illetékese a bejelentést követően úgy nyilatkozott, hogy minden lehetséges eszközzel igyekeznek nyomást gyakorolni a felekre egy ilyen univerzális formátum létrejöttének érdekében. Egy közösen fejlesztett, közösen jegyzett formátum létrejöttére ugyanakkor vajmi kevés esélyt lát a szakma; az amerikai Forrester Research piacelemző cég múlt heti nyilatkozata szerint elkerülhetetlen az akár évekig is elhúzódó formátumháború.

Hasonmás-verseny

A Microsoft – mely a HD DVD-t tartalmazó XBox 360 változattal száll majd versenybe a Playstation 3 konzollal – az Intel álláspontjával szemben egyértelművé tette, hogy addig semmiféle Blu-ray támogatásról nem lehet szó, amíg a Blu-ray Disc Szövetség nem enyhít a lemezek másolásvédelmi rendszerének vasszigorán. Ugyanezt sürgeti a szövetség egyik oszlopos tagja, a világ második legnagyobb PC-gyártójaként számontartott HP is, mely a Blu-ray támogatók közül elsőként – és mindeddig egyedüliként – bírálta a stúdiók által nagyra értékelt szigorú másolásvédelmi rendszert.

A HP álláspontját a rivális tábort vezető Toshiba természetesen azonnal úgy kommentálta, hogy ezzel a gyártó lényegében elismerte a HD DVD technológiai fölényét, a nyilatkozatháború tehát tovább folytatódik, míg végül a jövő év elején ténylegesen is megkezdődhet az új generációs optikai adattárolók közti harc a kommersz piac meghódításáért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés