Hirdetés

Újraírható vagy mi...

Bár a szaksajtó már jó ideje a következő generációs optikai adatformátumokról cikkez, az új technológiák végső kikristályosodása, úgy tűnik, egészen a piaci megjelenésig folytatódik. Erre utal többek között a DVD-R, DVD-RAM és HD DVD formátumokat gondozó, több száz vállalatot tömörítő DVD Forum legutóbbi bizottsági ülése is, ahol egyebek mellett véglegesítették a különböző formátumú HD DVD korongok logóját.


Kétbetűs kitérő - Forrás: CDRlabs

Így mostanra válasz érkezett arra a kérdésre, hogy pontosan milyen elnevezéssel fogják ellátni az októberi gyűlés során szinte a semmiből feltűnt HD DVD-RR-t (HD DVD ReRecordable). Az adatrögzítési struktúrájában inkább a DVD-RW-hez hasonlítható szabvány eme tényből fakadóan átvette a HD DVD-RW elnevezést, illetve logót az elsőként létrejött újraírható formátumtól, mely a fenti tekintetben inkább a DVD-RAM-ra hajaz, ennélfogva mostantól HD DVD-RAM-ként fog tovább létezni. A DVD Forum új logót alkotott az egyszer írható, kétrétegű HD DVD-nek is, bár ez utóbbi esetben a bizottság nem túl meglepő módon csak egy "DL" rövidítéssel toldotta meg az egyrétegű írható lemezek korábbi jelölését.


Újraírható. Értik, ugye? - Forrás: CDRlabs

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a HD DVD-n kiadott filmek nem tartalmaznak majd régiókódot, könnyen lehet, hogy felülbírálja korábbi álláspontját a DVD Forum. Az érdekcsoport konferenciája egy albizottság felállítása mellett döntött, melynek egyetlen feladata, hogy megvizsgálja a regionális terjesztés lehetőségeit, és ennek alapján javaslatokat nyújtson be a szövetségnek a megvalósítást illetően. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a HD DVD-n kiadott filmek lejátszási lehetősége ugyanúgy országhoz, illetve régióhoz lesz kötve, mint a DVD-Videók esetében.

Előzmények

Hirdetés