Hirdetés

Két új USB-s adattároló a CardMediától

BioDisk 2.0-nak keresztelte az angol CardMedia legújabb, ujjlenyomat-szkennerrel ellátott pendrive-családját. Az egyelőre csak 256 megabájtos méretben kapható adathordozó kifejlesztésénél a cég nem a tárolt adatok mennyiségére, sokkal inkább biztonságára fektette a hangsúlyt. A BioDisk egységek első ránézésre teljesen átlagos, elegáns külsővel megáldott pendrive látszatát keltik; az egységeket a tucatáruktól megkülönböztető szenzor az átlátszó fedél alatt lapul. A tárolt adatok illetéktelen kezekbe kerülésétől a szkenner funkcióját kiegészítő szoftver óv, a BioDisk csatlakoztatásakor ugyanis csak egy futtatható állomány látszik a partíción. Ezt elindítva a rendszer ujjlenyomat-azonosítást kér, és csak abban az esetben oldja fel a zárat, ha a beszkennelt kép egyezik a memóriában eltárolt öt minta egyikével.

A CardMedia a napokban jelentette be másik, technológiai szempontból egyszerű, ám stílusos USB-s adattárolóját. A CardDisk névvel ellátott egységek méretei a névjegykártyákéval egyeznek, ezáltal – bár nem papírvékonyak – jól illeszkednek a különböző tárcák névjegykártyatartóiba. A mindössze 3 milliméter vékony adattárolók hat különböző változatban: 16-tól 512 megabájtig terjedő kapacitással kaphatóak majd, a cég azonban egyelőre csak a 128 MB-os modellt forgalmazza.

A biztonságnak ára van; a BioDisk 2.0 256 MB-os változata mintegy 38 000 forintba kerül, az elegáns 128 MB-os CardDisk-ért pedig 12 000 forintot kérnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés