Hirdetés

Jövőre már a noteszgépekben is találkozhatunk SLI-vel?

A következő generációs GeForce sorozat – mely a G70 kódnevű GPU-ra épül és vélhetőleg GeForce 7800 néven fog piacra kerülni – megjelenése egyes értesülések szerint igen közeli időpontban várható. A nyolc vertex egységet és 24 pixelfutószalagot tartalmazó új csúcskártyának év végén vagy jövő év elején érkezhet a mobil számítógépekbe szánt változata, melyről a VR-Zone internetes híroldal közölt elsőként információkat.

Az oldalon szereplő információkat egyelőre nem erősítette meg a gyártó, így nem árt fenntartásokkal kezelni a beszámolót, mely szerint a G70 kódjelű GPU-ra három mobil grafikus processzort fog építeni az NVIDIA. A csúcskategóriás GeForce Go 6800 Ultra modellt vélhetőleg a G71M kódjelű, GeForce Go 7800 típusú, 16 pixelfutószalagot tartalmazó egység váltja le, a középmezőnyben az ATI Mobility Radeon X700-ával verenyző GeForce Go 6600 helyébe a GeForce Go 7600 lép (12 pixelfutószalagos, G73M kódjelű GPU-val), végül a belépőszegmens új mobil GPU-ja a GeForce Go 7200 lehet (G74M – 8 pixelfutószalag).


MXM modulok: balra az NVIDIA, jobbra az ATI GPU-jával

Az új grafikus egységek mindegyike kompatibilis lesz az NVIDIA által kifejlesztett MXM (Mobile PCI eXpress Module) csatolófelülettel, mely lehetővé teszi a notebookokba szerelt grafikus modulok zökkenőmentes cseréjét, ezzel lényegében a PC-khez hasonló univerzális bővítési lehetőségekkel felruházva az ezen a területen sokat bírált hordozható gépeket. Az MXM mindazonáltal elméletben lehetőséget nyújt arra is, hogy a noteszgépbe két videovezérlő modul kerüljön beépítésre, ez pedig a gyakorlatban esélyt adhat az SLI üzemmód kihasználására a mobil gépek piacán is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés