Hirdetés

Jönnek az olcsó AMD-s PCIe alaplapok

Úgy tűnik, a PCI Express technológia egyre határozottabban begyűrűzik mindennapjainkba; a két jelentős platformhoz kínált új alaplapok adatlapjain egyre ritkábban tűnik fel az "AGP" felirat, a grafikus kártyákat gyártó cégek közül pedig némelyik gyakorlatilag teljesen elvetette az AGP-s termékvonalat.

Az új szabványokra való áttérést ellenzők által leginkább kifogásolt szempont többnyire a váltással járó tetemes költség. Való igaz, hogy az alkatrészek időről-időre történő szinte teljes cseréjét nem lehet megúszni, ha nem akar komolyabb technológiai lemaradásba kerülni a felhasználó, de sajnos kevés gyártó fordít figyelmet arra, hogy az átállás minél kisebb befektetéssel járjon. A VIA nemrégiben bejelentett K8T890 lapkakészletével AMD Athlon 64-es rendszerek olyan reménybeli, ám kispénzű tulajdonosainak kíván kedvezni, akik ki akarják használni a legújabb technológiákat.

Az egyik első napvilágot látott K8T890-es alaplap a Gigabyte Technologies műhelyéből kikerült, GA-K8VT890-9 típusjelzésű termék. Az alaplap a VIA lapkakészlete révén 939 tűs Athlon 64 processzorok fogadása mellett egy PCIe x16 grafikus vezérlő, továbbá két PCIe x1 és három hagyományos PCI bővítőkártya csatlakoztatását teszi lehetővé. A VT8237R típusú déli híd két SATA (merevlemezeknél RAID 0/1 mód támogatott) és négy Ultra-ATA133-as tárolóegységet, valamint összesen nyolc USB 2.0 perifériát kezel. A GA-K8VT890-9 alaptartozéka a már megszokott 8 csatornás audio, az IEEE 1394, illetve a gigabites LAN csatoló (ez utóbbi PCIe x1 illesztéssel rendelkezik).

Az alaplapot felvértezték a Gigabyte saját fejlesztésű Easy Tune5 túlhajtást megkönnyítő szoftverével, illetve a BIOS végzetes sérülését elkerülendő az alapprogramról készített pillanatfelvételt a merevemezen is eltárolja a rendszer. Az új Gigabyte alaplap vélhetően jövő januárban fog piacra kerülni, ára egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés