Hirdetés

A jövő év elejére várható az Athlon 64-ek újabb revíziója

Már a szeptember közepén megjelent 939 tűs AMD Athlon 64 3500+ processzorokkal kapcsolatban felröppent a hír, miszerint a gyártó a Winchester magra és a 90 nm-es csíkszélességű gyártástechológiára való átálással egyidőben implementálta az Intel által kidolgozott SSE3 utasításkészletet és javított az integrált memóriavezérlőn is. Való igaz, az ún. „Revision D” számos hibajavítást hozott, lényegében azonban csupán a technológiai váltás jelölésére szolgált. Egyesek szerint ugyan az SSE3 támogatásának lehetősége már a chipben rejlik, ám az AMD egyelőre nem aktiválta azt. Ez sem változtat azonban a tényen: az új multimédiás utasítások használatával a következő revízióig kell várni.

Az AnandTech értesülései szerint ez a funkció 2005 elején jelenhet meg az AMD lapkáiban, mégpedig a „E” revízió bevezetésével – az Athlon 64 FX családban a San Diego, míg az Athlon 64 termékvonalban a Venice kódnevű mag révén. Az új processzorok az SSE3 13 utasításából 11-et implementálnak, két, a Hyper-Threading technológiát szolgáló parancs a körön kívül marad. A szokásos hibajavítások és kisebb fejlesztések mellett immár valóban érzékelhető lesz a memóriavezérlő átdolgozása is, amely elsősorban grafikus alkalmazások – valószínűsíthetően chipsetbe integrált grafikus vezérlők – esetében járul hozzá a teljesítmény számottevő növeléséhez.

Az AnandTech szerint 2005-ben magasabb órajelű CPU-kat is kibocsát a gyártó; az év második felében jelenik meg a 90 nm-es San Diego magra épülő Athlon 64 FX-57, amelynek órajele 2,8 GHz körül lehet, míg L2-cache-ének mérete várhatóan 1 MB lesz. Még előtte, az év derekán érkezik a Venice magra épülő Athlon 64 4200+, amely 2,6 GHz körüli sebességen fog futni, másodszintű gyorsítótára pedig 512 kB vagy 1 MB lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés