Hirdetés

Gazdag körítés VIA alapon

A kezdeti tétovázás után úgy tűnik, kezdi magát összeszedni a VIA, a gyártók ugyanis egyre-másra jelentik be a cég legújabb, AMD processzorokhoz tervezett lapkakészletére épülő alaplapjaikat. Jelentős késéssel tehát (az első VIA K8T890 alapú termékeknek a tervek szerint már tavaly novemberben meg kellett volna jelenniük), de heteken belül jó eséllyel mindenhol elérhetővé válnak az nForce4 alaplapok alternatívái. A Soltek most egy olyan alaplapot mutatott be, melynek típusjelzése némileg félrevezető módon már a következő VIA lapkakészletre utal; az SL-K890Pro-939 neve ellenére azonban a K8T890-re épül.


Megtévesztő név és szokatlan színválasztás: íme a Soltek új alaplapja

Az új alaplap első ránézésre kitűnik a konkurensek hasonló termékei közül, köszönhetően elsősorban az itthon is rendkívül népszerű alpesi tejcsokimárka színeit felvonultató műanyag alkatrészeknek. Az SL-K890Pro-939 a megmosolyogtató színválasztás ellenére komoly tudású hardver, hiszen a 939 tűs AMD processzorok kiszolgálására elsők között kínál olyan fejlett technológiát, mint a PCI Express interfész. Ez utóbbi szabványnak megfelelő csatolóból rögtön négyet is találunk az alaplapon; egy videokártyák által használatos PCIe x16 és három PCIe x1 illesztési helyet, amelyekhez ugyan nemigen lehet jelenleg bővítőkártyát kapni, de a Soltek a jelek szerint bízik abban, hogy hamarosan elárasztják a piacot a PCIe x1 csatolót alkalmazó perifériák. Akinek esetleg régebbi bővítőkártyája van, használhatja a lila színben pompázó hagyományos PCI bővítőhelyeket, melyekből kettő áll rendelkezésre.

Az új termékre összesen tíz tárolóegység köthető, hat a hagyományos IDE (ebből kettő RAID-be köthető a Promise PDC20579 vezérlő segítségével) és négy a SATA portokra (melyből kettő-kettő párban RAID kötetet alkothat a VIA VT8237 déli híd és a Promise vezérlő jóvoltából). Az alaplapot ellátták továbbá 8 USB 2.0 kapuval, három IEEE1394 porttal, egy gigabites hálózati vezérlővel és egy nyolccsatornás integrált hangrendszerrel (mely S/PDIF ki- és bemenettel is rendelkezik).

A Soltek büszkén hirdeti, hogy az SL-K890Pro-939 túlhajtók számára ideális választás, ennek megfelelően az alaplapot igen nagy tűréshatárra tervezett áramkörrel látták el, illetve számos olyan opciót integráltak az alaplapi BIOS-ba, mely elősegíti a sikeres tuningot. Ha valamiért mégsem sikerülne a kívánt mértékű túlpörgetés, az integrált debug-LED jó eséllyel segít kideríteni, hogy pontosan melyik komponens nem bírja a hajszát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés