Hirdetés

Jól fogyna a GeForce GTX 295, ha elérhető lenne

Nemrég számoltunk be a GeForce GTX 295 névre keresztelt grafikus kártyával kapcsolatos anyagi problémákról, melynek köszönhetően az NVIDIA bizonytalan időre beszüntette a termék gyártását. A friss információk szerint, ugyan a videokártya forgalmazása egy olcsóbban gyártható modell segítségével újrakezdődik, a partnerek szerint nem kellett volna a jelenlegi változat gyártását leállítani.

Az NVIDIA és a partnerek weboldalán a GeForce GTX 295 még mindig létező termékként van feltüntetve, azaz semmi nem utal arra, hogy a kártya forgalmazása erősen limitált példányszámban történik. Ennek megfelelően a felhasználók folyamatosan rendelik a zöldek leggyorsabb grafikus rendszerét. A kereskedőláncok azonban nemrég már szembesültek a ténnyel, hogy a felvett rendeléseket a raktáron lévő készlet alapján lehetetlen lesz teljesíteni. A kiszivárgott információk szerint az NVIDIA még ebben a hónapban leszállítja a gyártópartnereknek a raktáron maradt GeForce GTX 295 kártyákat, a becslések alapján azonban ez a mennyiség a globális rendeléseknek mindössze 10-15%-át fogja kielégíteni. Mivel az áttervezett GeForce GTX 295 forgalmazása leghamarabb a nyár elején kezdődhet meg, a partnerek nem lesznek képesek megfelelni a vásárlói igényeknek.

A gyártók szerint a GeForce GTX 295 gyártását haladéktalanul újra kell kezdeni, az NVIDIA azonban erre csak akkor hajlandó, ha a partnerek kifizetik a termék előállítási költségét. Ez alapvetően nem lenne probléma, hiszen bármikor meg lehet szabni egy új, 550 dolláros ársávot a kártyának, azonban a rendeléseket a jelenlegi 450 dolláros árra adták le, amit természetesen nem lehet módosítani. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy a zöldek partnerei nem fogják a veszteséget magukra vállalni.

A helyzet tehát rendkívül kaotikus, a megoldásig pedig nyárig várni kell. A gyártók természetesen a készlet erejéig leszállítják a GeForce GTX 295 kártyákat, utána azonban ők sem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Ennek megfelelően a leendő vásárlók többsége jó ideig nem kapja meg az áhított terméket, ami kifejezetten akkor problémás, ha a rendelés felvételekor az üzlet némi előleget is kért.

Már csak egy AMD-s árcsökkentés hiányzik

Az NVIDIA szerint a múlt év negyedik negyedéves eredménye hatalmas pofon volt a vállalatnak, azonban a cég komoly intézkedéseket tett, hogy a jövőben ne legyen még egy ilyen időszak. Az elemzők szerint viszont a zöldek sorsa most az AMD kezében van. Bár az NVIDIA nagymértékben csökkentette a TSMC felé leadott chiprendeléseket, a helyzete továbbra sem stabil. A vörös oldal egy 20-30%-os árcsökkentéssel könnyedén elintézheti a legfőbb konkurens második és harmadik negyedéves eredményeit. Gondoljunk csak bele: ha az NVIDIA nem követi az esetleges, Radeon rendszerekre kiszabott árcsökkentést, akkor a GeForce eladások nagymértékben visszaesnek, és a raktárak telítődni fognak a legyártott chipekkel. Ellenkező esetben sem túl fényes a jövőkép, hiszen az NVIDIA az árak kényszerű lefaragásával minden szegmensben komoly veszteséget könyvelne el az egyes kártyák eladásával. Öröm az ürömben, hogy az AMD-nek is szüksége van most a pénzre, így komoly árváltozások a közeljövőben biztos nem következnek be.

Most akkor lesz Radeon HD 4890 X2?

Az elmúlt héten az új csúcs-Radeon után kiáltott a sajtó, az AMD azonban hivatalosan is cáfolta, hogy terveznének bármilyen, két darab RV790 chipre épülő szörnyeteget. Egyes gyártók azonban vérszemet kaptak, és komolyan gondolkodnak egy nem hivatalos Radeon HD 4890 X2 forgalmazásán. Mindenesetre az AMD most kivárásra játszik, hiszen a GeForce GTX 295 egyelőre fantomtermékké változott, emellett az újonnan megjelenő shaderigényes játékokban jó eséllyel már a Radeon HD 4870 X2 is elég lesz ellene.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés