Hirdetés

Az NVIDIA gőzerővel dolgozik a 40 nm-es gyártástechnológián

A legfrissebb adatok szerint az NVIDIA is halad a 40 nm-es technológiára épülő chipek fejlesztésével, így jó esély van rá, hogy a nyár elején már kiadható állapotba kerüljön a GT215 és a GT216 kódnevű lapka. Mivel a 40 nm-es csíkszélesség nem kompatibilis a nagyobb 55 nm-essel, így a zöldek kénytelenek minden chipet újratervezni. Ennek következtében nem lehet megmondani, hogy az előbb említett két grafikus processzor, milyen felépítéssel rendelkezik, de a kiszivárgott információk alapján a GT215 a G94, a GT216 pedig a G96 teljesítményéhez lesz közel.

A 40 nm-es chipek azonban először a mobil számítógépekben debütálnak, várhatóan GeForce GT 210M és 240M néven. Előbbi a GT216, míg az utóbbi a GT215 kódnevű lapkával rendelkezik majd. Az asztali környezetbe szánt termékek valamikor a nyár folyamán érkeznek, attól függően, hogy mikor lesz elfogadható a 40 nm-es lapkák selejtaránya.

A TSMC-től kiszivárgott adatok szerint az AMD a Radeon HD 4770 kártya alapjául szolgáló RV740 lapkát átlagosan 70%-os kihozatallal gyártja, ami elsősorban a rengeteg redundáns területnek köszönhető. Az RV770-hez hasonlóan a 16 szuperskalár shader processzorból álló shadertömbök eggyel több végrehajtót tartalmaznak, így az esetleges hibákat könnyen lehet orvosolni. Az információk alapján az NVIDIA 40 nm-es lapkái közel sem rendelkeznek ilyen kihozatali aránnyal, így könnyen kitalálható, hogy a vállalat miért veti be a chipeket először mobil számítógépek piacán. A notebookgyártók ugyanis az asztali piac rendeléseihez viszonyítva kevesebb lapkával szoktak számolni, ennek megfelelően nem kell aggódni a készletek drasztikus leapadása miatt. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a folyamatos gyártás alatt a problémák könnyebben felderíthetők, így azok orvoslásával az NVIDIA gyorsabban fejlesztheti 40 nm-es technológiáját. A dolog negatív oldala természetesen az anyagiakban van, hiszen a magas selejtarány miatt rengeteg chip eladhatatlan lesz.

Elmondható, hogy az NVIDIA a gyártástechnológiai fejlesztések szempontjából jól gondolkodik. Az említett adatok alapján rájöttek, hogy jelenleg az idő a legnagyobb ellenség, így a lehető leghamarabb használható szintre kell hozni a 40 nm-es gyártástechnológiát. A vázolt stratégia ugyan rendkívül költséges, de a fejlesztések csúszásával még több pénz úszna el a piaci részesedés folyamatos csökkenésével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés