Hirdetés

Némelyik merevlemez nem szerette Janet Jackson Rhythm Nation című dalát

Nem tetszett a gépeknek az énekesnő zenéje, és azt is tudni, hogy mi volt ennek az oka.

A Microsoft egy friss blogbejegyzésben tudatta a világgal, hogy egy meg nem nevezett, de nevesnek mondott számítógépgyártó érdekes jelenségre lett figyelmes régebben. A történet nem manapság történt, mivel a Windows XP terméktámogatásának időszakából származik, de ettől még nagyon is tanulságos, ugyanis az érintett gyártó felfedezte, hogy Janet Jackson Rhythm Nation című dala bizonyos laptopokat kifektetett. Egyszerűen a működő rendszerek összeomlottak a szóban forgó zenétől, ami rendkívül bizarrnak tűnt.

A tesztelés ott kezdett igazán furcsa fordulatot venni, miután kiderült, hogy a jelenségre bizonyos konkurens laptopok is érzékenyek, ráadásul elég volt csak lejátszani mellettük a számot, nem feltétlenül kellett az adott gépnek előállítani a hangokat.

Ezután derült ki, hogy a dal az akkoriban jellemzően használt, percenként 5400 fordulatra képes merevlemezek egyik természetes rezonanciafrekvenciáját tartalmazta, és ez zavarta meg az adattárolók működését olyannyira, hogy az rendszerösszeomlást idézett elő.

A probléma megoldása sem volt mindennapi. Az érintett gyártó úgy oldotta meg a gondot, hogy egy egyéni szűrőt illesztett a hangot előállító futószalagba, amely a lejátszás során érzékelte, majd eltávolította azokat a frekvenciákat, amelyek a HDD-k működését megzavarták volna.

Bélyegkép forrása: J0 anna

Előzmények

Hirdetés