Hirdetés

Nem zárja ki a Linux telepítését a Lenovo

Valójában egy Microsoft által igényelt biztonsági limitációról van szó, de lehetőség van a kiterjesztésére.

Az elmúlt héten megjelent egy blogbejegyzés Matthew Garrett tollából, amelyet meglehetősen felkapott a média. A riport szerint a Lenovo kizárja a Linux disztribúciók telepítését a Thinkpad Z13 notebookon, ha annak beállításai alapértelmezett módban vannak. Mint ismeretes az új Thinkpad Z13 az első notebookok egyike, amely alkalmazza a Microsoft Pluton architektúrájú biztonsági processzort, és el is indultak a konteók, hogy itt bizony a Linux kivéreztetése van a háttérben.

Valójában egyáltalán nem a Pluton sajátja ez a tényező, a Microsoft az összes olyan, biztonsági modullal rendelkező PC-re csak úgy ad el 2022-től kezdve licencet, ha a PC gyártója alapértelmezetten kizárja a Microsoft, harmadik félnek kiadott UEFI CA hitelesítésének elfogadását. Erről maga a Lenovo is kiadott már egy dokumentumot, amelyben látható, hogy minden idén kiadott, biztonsági modullal rendelkező gépük érintett, nem csak a Microsoft Pluton architektúrájú dizájn. A kínai vállalat még ki is emeli, hogy a Microsoft követelte ezt a változtatást, de menekülőutat jelent egy UEFI-be beépített funkció, amelynek manuális aktiválásával a rendszer elfogadja a Microsoft harmadik félnek kiadott hitelesítését is.

Ha ez a felhasználónak megfelel, akkor gyakorlatilag tud Linuxot telepíteni, akár Secure Boot képesség mellett, és ez így van a Microsoft saját notebookjain is, egyszerűen csak manuálisan kell kérni a szükséges funkciót. A fenti jelenség azért kapcsolhatott nagyobb fokozatra, mert amíg az előző évben a Microsoft csak opcionálisan igényelte ezt, addig idén már követelmény, tehát akármilyen, 2022-es kiadású windowsos gépet vásárolunk, a biztonsági modul erre van konfigurálva.

Ennek egyébként annyira sok értelme nincs, hiszen az UEFI-n belül könnyen kérhető a kívánt funkció, amivel lehet Linuxot telepíteni, nem járul tehát jelentősen hozzá a friss követelmény a rendszerek biztonságához. Ettől függetlenül konteókat sem kell gyártani, mert valójában nem lett rosszabb a Linuxot telepítők helyzete az előző évekhez viszonyítva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés