Itt az első Napa-kompatibilis SO-DIMM modul

Bár a következő generációs – Napa kódnéven futó – Intel mobilplatform megjelenése csak a jövő év elején esedékes, a memóriákat gyártó kaliforniai Kingston már ettől a héttől kezdve piacra dobja a jövőre megjelenő noteszgépekhez fejlesztett memóriamoduljait. A 256, 512 és 1024 megabájt kapacitással bíró, PC2-5300 szabványú SO-DIMM modulokat azonnali hatállyal, ám egyelőre korlátozott készletről szállítja a cég.

Mint ismeretes, az Intel jelenleg piacon lévő mobil lapkakészletei maximum 533 MHz-es DDR2 modulokkal boldogulnak, két memóriamodul együttes használata révén azonban lehetővé válik a kétcsatornás üzemmód kiaknázása is, ám az Intel mobilprocesszorainak felépítéséből adódóan az asztali processzorokkal ellátott számítógépekhez képest ez az üzemmód kevésbé hat kedvezően a rendszermemória összteljesítményére.

A 667 MHz-en működő Kingston memóriamodul maximális sávszélessége jelenleg mindössze egyetlen piacon lévő lapkakészlettel, az ATI Radeon Xpress 200M típusú vezérlővel használható ki. A kanadai gyártó megoldásának piaci térnyerése azonban mindeddig elhanyagolható mértékű, az új ValueRAM modulok forgalma ennek megfelelően vélhetőleg csak a jövő évtől kezdhet fellendülni.

Az új típus fogyasztói ára a tengerentúlon (kapacitástól függően) átszámítva mintegy 12 200, 18 700, illetve 34 700 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés