Együttműködik a Sun és az AMD

A Sun Microsystems és az AMD tegnap stratégiai megállapodást jelentett be. Az együttműködés részeként, amint azt várni lehetett, a Sun Solaris vagy Linux operációs rendszert és Java platformot használó, AMD Opteron processzorra épülő szervereket dob piacra. A két vállalat továbbá megállapodott arról is, hogy együttműködnek hardver- és szoftvertechnológiák fejlesztésében.

A nyilvánosságra hozott ütemterv szerint a Sun Opteron processzoros szervereit a Sun Fire termékcsalád részeként kezdi forgalmazni a jövő év első félévében. Az első modellek két- és négyprocesszoros rendszerek lesznek, melyeket elsősorban nagy számításigényű feladatok elvégzéséhez ajánl a gyártó. Később várható négy Opteron processzornál több lapkát tartalmazó rendszerek megjelenése is.

A Sun továbbá elkészíti a Solaris operációs rendszer és a Java Enterprise System Opteron processzorokra optimalizált változatát; ezek megjelenése szintén a jövő év első félévében esedékes. A két vállalat mindezek mellett együttműködik a Solaris platform népszerűsítése érdekében, és közös marketing-, értékesítési és fejlesztési programokat indít.

A Sun megnyerésével az AMD-nek a négy nagy szervergyártó vállalat közül kettőt sikerült 64 bites platformja mellé állítani. Elemzők egyetértenek abban, hogy a most bejelentetett megállapodás révén jelentősen növekedhet az AMD elfogadottsága a vállalati felhasználók körében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés