Nem úgy jön az Intel Z390, ahogy azt gondoltuk?

A vállalat levette az említett vezérlő blokkdiagramját a hivatalos weboldalról.

Az Intel háza táján jellemzően jól értesült BenchLife.info úgy tudja, hogy a Z390-es vezérlőhíd nem abban a formában érkezik majd, ahogy azt eredetileg vártuk. Ez abból a szempontból furcsa, hogy az Intel az említett lapka blokkdiagramját már feltette a saját weboldalára, de nemrég letörölték azt, és a hírek szerint erre jó okuk volt.

Az Intel oldaláról törölt Z390-es blokkdiagram
Az Intel oldaláról törölt Z390-es blokkdiagram [+]

A BenchLife.info szerint a Z390 valójában egy átnevezett Z370 lesz, így elvileg ugrik a natív USB 3.1 Gen2 támogatás, illetve az integrált IEEE 802.11ac-s Wi-Fi modul is. Szerencsére mindkettő helyettesíthető különálló lapkákkal, előbbi esetben az ASMedia örülhet, hiszen ez számukra extra megrendelés lesz az alaplapgyártók felől.

Egy ilyen váltás az alaplapgyártóknak is kedvező lehet, elvégre elég csak az aktuális Z370-es alaplapokon módosítani egy picit, és már jöhetnek is az új termékek.

Arról nincs pontos adat, hogy mindez miért történhet. Valószínűleg szűkös a gyártókapacitás a 14 nm-es node-on, elvégre az Intelnek idén már több processzort 10 nm-es gyártástechnológián kellene gyártani. De mivel ez a fejlesztés nem áll túl jól, így marad a megszokott eljárás használata, így viszont már az érkező processzorokra, illetve a szintén 14 nm-es vezérlőhidakra nincs kellő mennyiségű gyártósor. Ráadásul másfél hónapja már volt szó arról, hogy hiány alakult ki a H310-es vezérlőlapkából, és ezen még egy extra 14 nm-es vezérlő csak rontana, az pedig egyáltalán nem lehet cél, hogy a piac számára ne legyen elég chipset a processzorok mellé.

A Z370 egyébként nem rossz megoldás, a 22 nm-es node teljesen elfogadható ezen a szinten, illetve a natív USB 3.1 Gen2 támogatás és az integrált IEEE 802.11ac-s Wi-Fi nélkül is meg lehet élni, elvégre az asztali piacra szánt alaplapokon lesz elég hely, hogy ezek pótolva legyenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés