Hirdetés

OpenCL támogatást kap a Xeon Phi

Az Intel Xeon Phi gyorsítók startja után az Intel hivatalosan is bejelentette, hogy a termékhez készül az OpenCL fejlesztőkörnyezet is. A Linuxhoz használható SDK az OpenCL 1.2-es felületet támogatja, valamint a Xeon processzorokhoz is kínál drivert. Az elsődleges cél, hogy a Xeon Phi gyorsítók hatékonyan legyenek kihasználhatók, amire az OpenCL – az elvi működésének köszönhetően – az egyik legalkalmasabb felület.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy számos OpenCL-es alkalmazás született már az elmúlt időszakban, így a munkaállomásokban kedvezőtlen lenne elvárni a fejlesztőktől azok átírását. Az új OpenCL SDK-val csupán kisebb módosításokra van szükség, hogy a program fusson a Xeon Phi gyorsítókon, de ez jellemzően csak akkor igaz, ha az alkalmazást korábban az Intel hardvereire optimalizálták. Más esetben a jó teljesítményhez elképzelhető, hogy jobban bele kell majd nyúlni a kódba, de ahol erre szükség van, ott bizonyos, hogy meg fogják tenni.

Az OpenCL Applications XE 2013 nevű fejlesztőkörnyezet egyelőre még nem elérhető, de az alábbi oldalon már lehet jelentkezni a bétatesztre. Az Intel jelezni fogja a feliratkozott érdeklődőknek, ha az SDK megjelenik.

A Xeon Phi kapcsán egyébként mindig is nagy kérdés volt, hogy lesz-e OpenCL támogatás. Ezt ugyanis az Intel nem jelentette be előre, noha sosem zárták ki ennek a lehetőségét. Az OpenCL fejlesztőkörnyezet létezéséről tehát ez az első hír, ami nyilván örömteli az OpenCL felület kedvelőinek, illetve azoknak a programozóknak, akik a végletekig ki szeretnék használni a Xeon Phi erejét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés