Hirdetés

Windowshoz is kapott OpenCL támogatást a Xeon Phi

Az Intel bejelentette, hogy elkészült az OpenCL Applications XE 2013 nevű fejlesztőkörnyezet legújabb verziója, amely elsődlegesen a Windows 7, 8 és Server 2008/2012 operációs rendszerek támogatásában újít (a Windows 8.1 egyelőre kimaradt). Mostantól tehát olyan környezetben is használhatók OpenCL alól a Xeon Phi gyorsítók, valamint a Xeon processzorok, ahol nem a Linuxra építenek a cégek. Ez természetesen igény kérdése, de a munkaállomások területén elterjedtnek számít a Windows, így az Intelnek ezt az igényt is ki kell szolgálni.

Az új, R2-es jelzésű fejlesztőkörnyezet egyébként az OpenCL 1.2-es felületet támogatja, továbbá a Xeon Phi gyorsítók kihasználásához szükséges az Intel MPSS (Manycore Platform Software Stack) legújabb verziójának telepítése.


[+]

Az ügyfelek számára egyébként lényegesek az Intel OpenCL-re vonatkozó fejlesztései. Bár termékek kihasználhatók más irányból is, de a vállalat is tisztában van vele, hogy kézzel optimalizált vector intrinsics kódot írni pokolian nehéz, főleg az igencsak sok szállal dolgozó Xeon Phi gyorsítóra. Persze azt sem felejti el a cég, hogy OpenCL fejlesztőkörnyezet alatt kétséges a maximális sebesség elérése, viszont nem lehet elmenni amellett szó nélkül, hogy a programozó oldaláról jóval egyszerűbb így kódolni a nagyon sok maggal rendelkező processzorokra. Ennek megfelelően a fejlesztő viszonylag gyorsan kap jó sebességű programot, ami a számos piacon kritikus jelentőségű. Az OpenCL Applications XE 2013 SDK gyakorlatilag ezt a célt szolgálja, míg ahol a befektetett időnél és erőforrásnál fontosabb a maximális sebesség, ott továbbra is lehet használni kézzel optimalizált kódot.

Az Intel OpenCL Applications XE 2013 R2 verziója Windowsra és Linuxra letölthető az alábbi oldalról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés