Hirdetés

Egy ötössel kevesebb a Napában

Bár megjelenése csak fél év múlva esedékes, a szakma máris nagy várakozással tekint az Intel következő generációs mobil platformjára. A jövőre – Napa kódnév alatt – ismételten megújuló Centrino platform a noteszgépek piacán elsőként tartalmaz majd kétmagos processzort, mindemellett megújul az alaplapi lapkakészlet és a platform szerves részét képező vezeték nélküli hálózati vezérlő is.

Az új Pentium M processzorról – mely a Yonah kódnevet viseli majd – számos részinformáció és pletyka napvilágot látott már, a többi rendszerkomponens pontos kilétét azonban mindmáig homály fedi. Az új mobil lapkakészletekről mindeddig annyit tudhatott a nagyközönség, hogy alapvetően a 945 és a 955 család mobil variánsaival találkozhatunk majd a noteszgépekben is, konkrétan a 945PM, 945GM és 955XM típusjelzésű modellekkel. A 945-ös és 955-ös családhoz tartozó lapkák között mindössze egyetlen lényeges különbség fedezhető fel; míg az előbbi kettő maximálisan 2, addig utóbbi 4 gigabájtnyi rendszermemóriát kezel.

Tajvani gyártói források a napokban arról értesültek, hogy – vélhetően a fentebb említett elhanyagolható különbség miatt – a gyártó úgy döntött, lemond a csúcskategóriás noteszgépekhez tervezett 955XM lapkáról, a 945PM és 945GM alaplapi lapkakészletek memóriavezérlőjét mindemellett úgy módosítja, hogy a két szóbanforgó áramkör képes legyen 4 GB memóriát megcímezni. Ezzel a Napa platformhoz tartozó lapkakészletek száma kettőre csökken; lényegében a sonomás szisztémának megfelelően fellelhető lesz majd a gyártók kínálatában integrált grafikus motort (GMA 950) tartalmazó, illetve külső, PCI Express x16 csatolófelületen kommunikáló vezérlőt felvonultató noteszgép.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés