Hirdetés

A DDR-II SDRAM csak 2005-ben érkezik

A Platform Conference résztvevői szerint az erős, DDR-II alapú platformok csak 2005-ben jelennek meg, egy évvel később, mint eredetileg tervezték. Rengeteg oka van, hogy az új memória csak két év múlva lesz elérhető, de a legfontosabb a PC piac lassúsága, valamint a PC3200-as (DDR400) memóriák egyre szélesebb körű elérhetősége, mely képes betölteni az űrt a DDR és a DDR-II technológia között. Brett Williams, a Micron képviselője szerint a rendszergyártók nem jelezték, hogy a lehető leggyorsabban át akarnának állni a DDR-II memóriaszabványra, márpedig szerinte ezek a cégek adják majd az átállás fő hajtóerejét.

A nagyobb DRAM gyártók már 2002 tavasza óta szállítanak DDR-II mintadarabokat, ám az erre épülő rendszerek tervezése nem megy ilyen egyszerűen, hiszen az alaplapok, chipsetek, memóriák és több más alkatrész terveit is be kell vizsgálni, ami nem olcsó mulatság. Ehhez jön még, hogy a Samsung jelenleg a DDR400-as memóriamodulok esetén 40%-os kibocsátással rendelkezik, így persze ezek a memóriák korántsem olcsók. Ez az érték a bonyolultabb DDR-II esetén még alacsonyabb lenne, vagyis az árak még magasabb régiókba kúsznának. A piac lassúsága mellett rendelkezésre állnak a kétcsatornás PC3200 (DDR400) memóriavezérlők, melyek elég nagy sávszélességet biztosíthatnak, így nincs értelme a DDR-II memóriára váltás erőltetésének.

A szerverfejlesztők jelenleg vizsgálják be a PC3200 (DDR400) memóriákat. A Silicon Strategies ServerWorks bejelentette, hogy az idei év első felében jelenik meg Grand Champion SLX chipsetjének első példányaival, mely PC3200 memóriákat támogat. David Dorrough, a ServerWorks technikai marketing menedzsere hozzátette, hogy DDR-II-re épülő chipsetjüket 2005 második felében kerül gyártásba.

Mindez érthető, de ha 2005-ig, vagy legjobb esetben 2004 végéig kielégítő a DDR technológia által nyújtott maximum 6.4 Gb/s memória sávszélesség, akkor a SiS miért fejleszti négycsatornás RDRAM vezérlőjét (SiSR659 északi híd), mellyel 9.4 Gb/s sávszélesség is elérhető? Az Intel tervei között pedig 1066, illetve 1200 MHz-es QP busszal rendelkező processzorok is találhatók. Ezek szerint a chipsetgyártóknak olyan "egzotikus" megoldások felé kell kacsingatniuk, mint a Quad Band Memory SDRAM, illetve az RDRAM? Time will tell..

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés