Hirdetés

Odapirít a mini PC-k piacának az Intel és az ASRock

Az apró PC-k az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek. Ráadásul szinten minden generációval kisebbek lesznek, ugyanakkora a legapróbb megoldások olyan előre összeszerelt konfigurációk, amelyek korlátozottan bővíthetők. Ennek az oka, hogy a DIY, azaz a csináld magad piacon számos szabványt kell betartani, ami megköti a gyártók kezét. Emiatt senki sem tud egy adott űrtartalomnál kisebb házat tervezni, mert akkor elveszne a szabványosság, azaz a legfontosabb dolog, ami a célzott piac alapját adja.

A fentiek miatt a DIY piacra szánt mini PC-k az elmúlt években nem igazán fejlődtek. Az ide készülő házak külleme persze változott, de tulajdonképpen nem lettek lényegesen kisebbek. Ezen kíván változtatni a Mini-STX szabvány, amely az OEM partnereknél már sikereket ért el, de még mindig olyan gépekben kap helyet, amelyek előre összeszereltek, vagyis az alaplap cseréje a szabványosság ellenére is lehetetlen.

Az Intel és az ASRock most összefogott azért, hogy elkészüljön az első olyan PC, amelyben a Mini-STX alaplap egy eltávolítható komponens lesz. A termék jelenleg ASRock DeskMini néven készül, de elképzelhető, hogy a megjelenésig ez még megváltozik. A koncepció azonban biztos marad, vagyis az 1,92 literes házba tetszőleges Mini-STX alaplap lesz beszerelhető, ami mellé még elfér két darab 2,5 hüvelykes adattároló is. A tápegységnek már nem marad hely, de ezt akár külső formában is meg lehet oldani, és a ma elérhető Mini-STX-es alaplapok zöme ennek megfelelően készül.

Az ASRocknak egyébként nem ez az első nekifutása a Mini-STX-es termékkategóriának, mivel magát a koncepciót már januárban bemutatták, de ott a házat és az alaplapot egymáshoz tervezték, ami nem ad igazi szabadságot. A DeskMini konstrukciónak azonban pont a teljesen szabad hardverválasztás a lényege.

Az így létrejövő termékkategória egy új fejezetet nyithat a PC miniatürizálásának történetében, hiszen a DIY piacon is tovább lehet lépni a manapság kedvelt Mini-ITX-ről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés