Hirdetés

Az indiai játékosok felvették a kesztyűt a skalpvadászokkal szemben

Hajszál került az opportunista kereskedők levesébe, mert a felhasználók nagy számban jelentik a virtuális piactereken eszement summákért kínált PlayStation 5-öket.

A PlayStation 5 nehézkes hozzáférhetősége világméretű jelenség, s ez kiegészülve a nagyobb tételben vásárló, nyerészkedni vágyók hadával jócskán megnehezíti az újgenerációs masina után áhítozó gamerek életét, hiszen a korlátozottan elérhető konzolok az ajánlott fogyasztói árnál gyakorta jelentősen magasabb összegekért cserélnek gazdát. A legtöbb országban ezt szó nélkül tűrik az emberek, az indiai PS5 rajongók viszont úgy döntöttek, hogy köszönik szépen, de nem kérnek ebből, és ahelyett, hogy egy időre parkolópályára tennék a beszerzést vagy a 49 990 rúpiás (körülbelül 200 000 forint) maximumárnál többért szereznék be választottjukat, inkább tömegesen jelenteni kezdték a skalpvadászok hirdetéseit az olyan online piactereken, mint amilyen például az OLX.

Ez az egész odáig jutott, hogy az 50 000 rúpiánál drágábban listázott PlayStationök villámgyorsan a süllyesztőbe kerülnek, ezért a hiénák rá vannak kényszerítve arra, hogy normál árakon jegyezzék eladásra portékájukat. Ezt úgy próbálják megkerülni, hogy a hirdetéseikben kiemelik, hogy szöveges üzeneteket, esetleg telefonos megkeresést várnak, s ezek alkalmával kísérlik meg beadagolni a potenciális vevőknek, hogy valójában nem ennyi az annyi.


(forrás: IGN India) [+]

Az indiai játékosok már a PS5 debütálását követő napon megkezdték a skalpvadászok jelentését, de a legnagyobb löketet talán egy reddites poszt adta a dolognak, ami ezt (és az ennek következtében mérséklődő "viszonteladói" aktivitás tényét) tudatta az olvasóközönséggel. A hozzászólás hatására rengetegen beálltak az igaz ügy mögé, ráadásul a közösség néhány tagja a Facebook, WhatsApp és Discord csoportjaikban megkértek mindenkit, hogy csatlakozzon a "forradalomhoz", és lankadatlan vehemenciával jelentse a túlárazott Sony gépeket. Az ezzel kapcsolatos chat logok létezését az IGN India is igazolta, majd értesítette a japán óriáscéget a kialakult helyzetről, aki nem sokkal később írásban reagált.


(forrás: IGN India) [+]

A hivatalos álláspont szerint elítélik azokat a megkérdőjelezhető tisztességű praktikákat folytató partnereiket, akik az adott földrajzi régió kereskedelmi szabályozására (itt a Maximum Retail Price/MRP, azaz a maximálisan megszabható kereskedelmi ár a vonatkozó tétel) fittyet hánynak és zéró tolerancia politikát életbe léptetve élesen elhatárolódnak tőlük.


(forrás: IGN India) [+]

A Sony nyilatkozatát egyesek képmutatónak tartják, ugyanis a PlayStation 5 megjelenése előtt csak úgy lehetett offline előrendelni a gépet, ha egy játékot vagy valamilyen kiegészítőt is a kosarunkba raktunk, ha volt rá szükségünk, ha nem.

Persze az indiai gamerek összefogása igazán dicséretes és akadályt állít a piacon élősködők térnyerésének útjába, ugyanakkor a boltok szintjén is bőven megy az okoskodás. Az igazi megoldást az jelentené, ha a Sony gyártása lépést tudna tartani az hatalmas kereslettel, ám ezt illetően joggal lehetnek fenntartásaink, mivel már a PS4-es időkben is gyakran szembesülhettünk decemberi vagy januári behozatalt igazoló matricákkal a márciusban, áprilisban polcokra került konzolokon. Amennyiben feltételezzük, hogy a távol-keleti multi nem változtat a stratégiáján, könnyen megeshet, hogy a jövő hónapra pletykált, új szállítmányokba jutni fog a korábban importált példányok közül is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés