Hirdetés

IDF: Supermicro rendszerek kétmagos Xeonokkal

Az Intel kétutas szerverekbe és munkaállomásokba szánt Xeon DP processzorainak sorában eredetileg 2006 első negyedévében jelentek volna meg az első kétmagos chipek. A Dempsey kódnévre hallgató processzorok már 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülnek, így viszonylag nagy, 2,8-3,8 GHz-es órajelen dolgozhatnak 667 vagy 1066 MHz-es rendszerbusz-sebesség mellett. A maximum 4 MB-os másodszintű gyorsítótár miatt a mag mérete nem mondható kicsinek, ám a fogyasztás korábbi információink szerint így is elfogadható keretek között marad, nem lépve túl a 105 wattos határt.

A Dempsey processzor a Blackford chipsettel párosítva a Bensley kódnevű platform részeként kerül szerverekbe, míg a Greencreek lapkakészlettel együtt a Glidewell kódnevű platformban szolgál majd munkaállomások alapjául.

A többprocesszoros rendszerekbe illő Xeon MP-k első kétmagos változata a Paxville kódnevet viseli. Ez a chip, amely már ebben az évben piacra kerülhet, még 90 nm-es csíkszélességen készül, így órajelei is mérsékeltebbek: 2,67 és 2,8 GHz között alakulnak. A kétszer 1 MB vagy kétszer 2 MB L2-cache-sel felszerelt processzorok 667 vagy 800 MHz-es FSB-n keresztül kommunikálnak a többi rendszerkomponenssel. A Paxville az E8500 chipsettel együtt alkotja a Truland platfomot.

Hogy a Xeon DP családban se kelljen a jövő évig várakozni, az Intel Paxville DP kódnévvel kiadja a processzor kétutas rendszerekre szabott változatát, amely kompatibilis a most is elérhető E7520 chipsettel, így lehetővé teszi a kétmagos Xeonokra épülő szerverek idei piacra kerülését.


Kis segítség a névrengeteghez - még a Paxville DP nélkül [+]

Az Intel egyik közvetlen partnere, a Supermicro az IDF-en már működő rendszerekkel lépett a nyilvánosság elé. Az X7DB8 jelű alaplapra épülő rendszer a Bensley platformot reprezentálta. A Blackford chipset két 1066 MHz-es rendszerbusszal rendelkezik, és képes akár 48 GB összkapacitású, 533 MHz-es FB-DIMM memóriamodulok négycsatornás meghajtására. Három PCI Express és három PCI-X (100/133 MHz) slottal bír, két Gigabit Ethernet interfészt és hat Serial ATA II portot bocsát a rendszerépítők rendelkezésére.

A gyártó SuperServer 6014P-32R nevű szervere a Paxville DP korai adaptációja. Az E7520 (Lindenhurst) chipset felturbózott változata 800 MHz-es quad-pumped FSB-t biztosít. Az X6DHP-3G2 jelű alaplap maximum 16 GB ECC-s, regiszteres DDR2 memóriát képes fogadni; PCI-X (100/133 MHz) és PCI Express foglalatokkal érkezik, portjaira SAS és SATA felületű meghajtók is csatlakoztathatók. 1U magas házában négy belső merevlemez helyezhető el, de a külső tárolórendszer több mint száz kötetből álló JBOD kötet is lehet. Két Gigabit Ethernet portján kívül a menedzsment szolgálatába egy IPMI 2.0 bővítmény állítható saját LAN-interfésszel.

Az említett két rendszeren kívül a Supermicro más szerverlapokat is megnevezett mind a Dempsey (X7DBR-8/i, X7DG8/E), mind a Paxville (X6DH3-G2, X6DHR-3G2, X6DA3-G2 és X6DVA-4G2) processzorok kiszolgálására.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés