Hirdetés

IDF: kétmagos asztali és mobil processzorok

Noha kedden még azt közölte, hogy nem célja versenyt futni az AMD-vel az első dual-core x86-os mikroprocesszorért járó babérokért, az Intel tegnap mégis bemutatta asztali számítógépekbe szánt kétmagos chipjének működő prototípusát. Az őszi Intel Developer Forum második napján Bill Siu, a vállalat Desktop Platforms csoportjának társigazgatója egy többszereplős videokonferencia-alkalmazással illusztrálta, hogy az Intel szerint milyen is lesz a jövő digitális irodája. A bemutató végén Siu – mintegy mellékesen – megjegyezte, hogy demonstrációhoz használt számítógépben egy kétmagos asztali processzor dolgozik.


Bill Siu a színpadon

A szakember később, kérdésekre válaszolva sem volt bőbeszédűbb a rendszerrel kapcsolatban. Mint mondta: egy működő prototípusról van szó, amely egy Intel 915G lapkakészletre épülő alaplapban fut, támogatja a több utasításszál egyidejű végrehajtását lehetővé tévő Hyper-Threading technológiát, és – akárcsak az újabb Pentium 4 processzorok – Socket 775 tokozásba illeszkedik. További részleteket azonban nem árult el, így nem tudni, hogy a chip milyen architektúrára épül, milyen szolgáltatásokkal rendelkezik és pontosan mikor jelenhet meg. A projekt fejlesztési kódneve sem vált ismertté.

Nem így a mobil processzorok esetében. Anand Chandrasekher, a Mobile Platforms csoport vezetője előadásából ugyanis kiderült, hogy az Intel első dual-core mobil processzorának kódneve Yonah – és nem Jonah, ahogy a korábbi hírekben szerepelt. Ez a 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium M chip 2005 végén vagy 2006 elején jelenhet meg a Napa nevű Centrino platformmal együtt. Ennek része lesz a Calistoga lapkakészlet és a Golan névre keresztelt vezeték nélküli vezérlő.

Ám ennek megjelenése előtt, még 2005 első negyedévében megújul a Centrino platform: néhány hónap csúszás után ekkor debütál a Sonoma-generáció. Ez a DDR2 memóriamodulokat és a PCI Express interfészt használó grafikus lapkákat, valamint a Serial ATA merevlemezeket kezelni képes Alviso lapkakészletből és a Calexico 2 nevet viselő vezeték nélküli hálózati vezérlőből áll.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés