Hirdetés

IDF: két mag között elvesző konkrétumok

Az Intel elnöke, Paul Otellini tegnap – az őszi Intel Developer Forumot megnyitó előadása során – megerősítette, hogy vállalatának történetében véget ért a megahertz-korszak: a jövő az egy lapkán két processzormagot tartalmazó (dual-core) chipeké. A chipgyártó jövőre szerver-, asztali és notebook-processzorainál egyaránt ezt a tervezési elvet alkalmazza majd – ami a magas órajeleken való működésre tervezett NetBurst mikroarchitektúra halálos ítélete is egyben. A részletekkel meglehetősen fukarul bánó Intel-vezető elmondta, hogy a tervek szerint 2006-ban az asztali processzorok 40, a notebook-chipek 70, míg a szerverlapkák 85 százaléka kétmagos lesz.

A beszéd alatt Abhi Talwalkar, a vállalat vállalati platformokért felelős alelnöke mutatta be a megközelítés előnyeit. A kiállított itaniumos rendszerben már a dual-core Montecito magos processzorok dolgoztak. E 64 bites – 1,7 milliárd tranzisztorból álló és 24 MB harmadszintű gyorsítótárral szerelt – szerverchipek magonként két programszál egyidejű futtatására képesek, amit a négyprocesszoros rendszeren 16 független taszk végrehajtásával demonstráltak.


Otellini és Talwalkar: duett a dual-core-ról

A bemutató mégis csalódást okozott, ugyanis az elemzők és az érdeklődők egyaránt azt várták, hogy az Intel x86-os architektúrájú Pentium vagy Xeon processzorainak kétmagos változatait helyezi az előtérbe. Már csak azért is esedékes lett volna az erőfitogtatás, mert a rivális AMD már a múlt héten közszemlére tette kétmagos Opteron lapkáinak működő mintapéldányait. Otellini ezzel kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy nem versenyfutásról van szó. Elemzők szerint az Intel az elmúlt hónapok sorozatos kudarcai után jóval óvatosabban fedi fel a jövőre vonatkozó terveit, ami persze azt is jelentheti, hogy a tervek még képlékenyek.

A kétmagos stratégia mellett Otellini beszélt a particionálást – azaz több független alkalmazást vagy operációs rendszert egyidejű futtatását – PC-ken is lehetővé tévő Vanderpool technológiáról is, melynek bemutatója – akárcsak a LeGrande biztonsági megoldásé – a Windows Longhorn 2006-ra tervezett premierjével esik majd egybe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés