Hirdetés

Lassabban is gyorsabb a kétmagos Opteron

Az AMD a Fall Processor Forum rendezvényen újabb részletekkel szolgált a jövő év közepén piacra kerülő kétmagos processzorairól. A chipek – a fejlettebb, 90 nanométer csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően – alig lesznek nagyobbak, mint a mai egymagos Opteronok és fogyasztásuk sem növekszik.

Kevin McGrath, a cég Opteronért felelős vezetője a fórumon elmondta, hogy az AMD elsőként jelenik meg dual-core x86-os chipekkel. A szerverekbe szánt lapkákat a jövő év második félévében követik a kétmagos asztali processzorok.

A 90 nanométeres technológiával gyártott dual-core Opteron magmérete legfeljebb 5 százalékkal lesz nagyobb, mint a mai egymagos chipeké (193 mm2) – miközben a tranzisztorszám 106 millióról 205 millióra emelkedik –, fogyasztása pedig 95 watt alatt marad. Ez a fogyasztási korlát azonban csak alacsonyabb frekvenciájú működés mellett tartható.

McGrath teljesítménymutatókkal is szolgált, melyek azt illusztrálták, hogy a kétprocesszoros rendszerek mennyivel izmosodnak a dual-core chipek használatával. SPEC-eredményeket közlő prezentációjának tanúsága szerint az egymagos chipek kétmagosra történő cseréjével 25-40 százalékos teljesítménynövekedés érhető el, ha azok 1 GHz-cel alacsonyabb órajelen futnak, és 30-60 százalékos, ha sebességhátrányuk csak 600 MHz.

Az új Opteronokban a két mag önálló másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, de egy memóriavezérlőn osztozik. Ez idővel szűk keresztmetszetté válhat, ezért a vállalat később újabb vezérlőket integrál majd a chipekbe, melyek már az újabb memóriaszabványokat is támogatják.

A mai Opteronokhoz hasonlóan Socket 940 foglalatba illeszkedő dual-core chipek egyik újdonsága az SSE3 utasításkészlet támogatása, ettől eltekintve csak néhány apróbb fejlesztésben különböznek a már kapható revíziótól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés