Hirdetés

A GlobalFoundries beleveti magát a GPU-k gyártásába

Régóta sejthető, hogy az AMD-ből kivált GlobalFoundries idővel nemcsak a CPU-k, hanem a GPU-k gyártásáért is felelős lesz, de az időpont máig kérdéses volt. Dirk Meyer azonban a cég első negyedéves pénzügyi eredményét összegző konferencián elmondta, hogy a következő generációs termékcsalád 28 nm-es lapkáit már nem csak a TSMC fogja gyártani. Az AMD elnök-vezérigazgatója a konkrét tervekről – szokásához híven – nem beszélt, így az érdeklődést egy huszárvágással a rendkívül sikeres Radeon HD 5000 sorozat felé terelte, és megjegyezte, hogy már több mint hatmillió felhasználó döntött az Evergreen családba tartozó termékek használata mellett.

Természetesen a jelent mindenki látja, így a kérdések főleg a jövővel kapcsolatban merülnek fel. A kiszivárgott információk szerint még idén befutnak a Radeon HD 6000-es generáció 40 nm-es technológián készülő lapkái, melyek még a TSMC gyártósorain készülnek. A Southern Islands néven számontartott termékcsalád valószínűleg a Lazarus, a Pulau és a Sentosa kódnevű chipekkel jelentkezik, melyek rendre a Cypress-t, a Junipert és a Redwoodot váltják le. A GlobalFoundries 28 nm-es eljárásába a Kusu kóstolhat bele, ami várhatóan a Hemlock utódja lesz. A két GPU-s verzió a pletykák szerint Two Sisters néven fut, és két darab Kusu lapkát vonultat fel. Természetesen a Kusu egyfajta tesztchip is, hiszen az AMD stratégiájának a része az új gyártástechnológiákra való felkészülés, így a 2011-ben esedékes, teljesen új alapokra épülő Northern Islands termékcsalád gyártása már kitesztelt alapokra építkezhet.

Fontos megjegyezni, hogy GlobalFoundries még nem rendelkezik olyan gyártókapacitással, ami kiválthatja a TSMC munkálatait, így az AMD nyilvánvalóan mindkét bérgyártó szolgáltatásaira igényt fog tartani. A tajvani vállalattal az utóbbi időben rengeteg probléma merült fel, hiszen a 40 nm-es gyártástechnológia bevezetése nagyon nehézkes volt, és a 32 nm-es eljárás is törlésre került, ami számos partner előzetes ütemtervét felborította. Egyelőre nincs garancia arra, hogy a 28 nm-es gyártósorok bevezetése problémáktól mentes lesz, így az AMD megpróbál két vasat tartani a tűzben. Valószínű, hogy a GlobalFoundries a nagyobb méretű lapkák gyártását fogja végezni, hiszen a TSMC 40 nm-es technológiáját érintő problémák a kisebb chipeknél nem igazán éreztették hatásukat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés