Hirdetés

A HIS elszólta magát az új generációs Radeonokról

Az elmúlt hónapok alatt az AMD a HD 5000 szériás Radeonokkal nagyon kényelmes pozíciót állított be magának, hiszen az NVIDIA képtelen volt versenyképes termékkel válaszolni a vörös oldal felhozatalára. A zöldek vegetálása a héten ért véget, és a GeForce GTX 460 személyében egy nagyon jó ár/érték arányú terméket dobtak piacra, ami láthatóan sokak tetszését elnyerte. Bár az AMD hivatalosan is bejelentette, hogy az új versenyző érkezése után sem nyúl az árakhoz, a kereskedők máris megszabadították az extra haszontól a közvetlen konkurensként megjelölt Radeon kártyákat, így fel lehet fedezni némi árcsökkenést.

Az AMD természetesen már nem mutat be több HD 5000-es Radeont, hiszen az Evergreen kódnévre keresztelt termékcsalád leváltása még idén megtörténik. Dirk Meyer, a cég elnök-vezérigazgatója már az év elején utalt arra, hogy az év második felében új generáció lát napvilágot, ám akkoriban még nem volt világos, hogy ez konkrétan mit takar. A kijelentés óta majdnem fél év telt el, és tisztábban is lehet látni a várható változásokat. A legfontosabb szempont, hogy a TSMC váratlanul törölte a 32 nm-es gyártástechnológiát, ami természetesen az AMD és az NVIDIA terveire is kihatott. A változások hatására születhetett meg a Southern Islands néven ismert generáció, mely várhatóan utolsóként alapoz majd sok évet megélt R600 architektúrára. Az eddig kiszivárgott információk szerint az Evergreen esetén megismert shader blokk megmarad, de minden más egység le lesz cserélve hatékonyabb megoldásra, sőt megjelenik az írható másodlagos gyorsítótár is. Utóbbi elsősorban az általános számítási feladatokban lehet hasznos.

Nagy kérdés persze, hogy a Southern Islands család lapkái mikor érkeznek meg. Kenny Chow, a HIS marketingese a Funky Kitnek adott interjúban elárulta, hogy a HD 6000-es generáció első képviselői a negyedik negyedévben mutatkozhatnak be. Szokás szerint az első hónapokban mindenki a referenciamodellekre épít, és a gyártók egyéni megoldásai a következő év elején érkezhetnek. Mivel a gyártástechnológiában nincs lehetőség fejlődni, így a 40 nm-es HP gyártósorok használata borítékolható. A TSMC év végére nagymértékben megnöveli a gyártókapacitást, hogy semmi se álljon a partnerek útjába az igények kiszolgálásakor. A 28 nm-es technológián leghamarabb tavasszal érkezhet GPU, ám nem biztos, hogy a TSMC lesz ebből a szempontból az első, mivel a GlobalFoundries is rendelkezni fog a megfelelő gyártósorokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HIS

Előzmények

Hirdetés