Hirdetés

Minden korábbi VR headsetnél jobb képet ad a HTC Vive Pro

Pár extrát is kínál az új fejlesztés, ami az abszolút csúcskategóriát célozza meg a VR-piacon.

A HTC majdnem két éve jelentette be a Vive nevű VR headsetet, amely sokáig készült, a megjelenéskor igen drága is volt, és nem is produkált olyan eladásokat, amit vártak tőle, annak ellenére sem, hogy az Oculus Rifthez nagyon hasonló képességekkel rendelkezett. Azt persze nehéz megmondani, hogy mi volt a probléma, bár tény, hogy a Rift se hozta azt, amire elméletben hivatott volt. Az érintett szegmensben meglepetésre egyedül a Sony PlayStation VR tudott sikeres lenni.

A virtuális valóság forradalmából eddig nagyrészt azok a cégek profitáltak, amelyek eleve a mobil irányból közelítették meg a kérdést, így az sem véletlen, hogy nemrég megszületett a VIVE Focus, ugyanakkor a HTC az igazán minőségi élményt nyújtó VR-piacot nem akarja harc nélkül odaadni a Sony-nak. Persze nehézséget okoz számukra, hogy a PlayStation VR-rel árban egyáltalán nem tudnak versenyezni, viszont minőségben akár jócskán felülmúlhatják, amivel meg is győzhetik a vásárlók egy részét. Ezen a vonalon születhetett meg a CES-en bejelentett HTC Vive Pro VR headset, ami az új csúcsot képviseli.


[+]

A Pro verzió előnye az eddigi HTC Vive-hoz képest a két OLED kijelzője, amely már 1440x1600, azaz összesen 2880x1600 pixeles képet biztosít majd a két szem számára. Ez ráadásul elég fontos is, mert a mai VR headseteknél azért elmondható, hogy a képpontsűrűség nem az igazi. Egyszerűen túl közel vannak a szemek a kijelzőhöz, így jóval jobb minőséget fog biztosítani a 615 ppi-s értékkel bíró HTC Vive Pro. Ezt nehéz normál monitoron átadni, de nem megfelelő képpontsűrűség esetén az élmény kicsit olyan, mintha szúnyoghálón keresztül néznénk tévét. Abból a szempontból még az új fejlesztés sem lesz tökéletes, de bőven látható előrelépést hoz.

A frissítési frekvenciáról marad 90 Hz, ahogy a látószög is 110 fok, vagyis ebből a szempontból nincs újítás. A Vive Pro kap azonban integrált erősítővel rendelkező fejhallgatót, továbbá két mikrofonja és kamerája lesz. Utóbbi szempontok alapján tehát dupláz az elődhöz képest, arról viszont nincs információ, hogy mire kell a két kamera, valószínűleg zajlanak olyan projektek a háttérben, amelyekhez jól jön.


[+]

A headset kialakításán is változtattak a tervezők a kényelmesebb viselet érdekében, továbbá készül hozzá egy adapter, amivel a WiGig támogatása oldható meg, így a képet vezeték nélkül is el lehet juttatni a két kis kijelzőre. Ez persze opcionális funkció, a legjobb minőség továbbra is vezetékes kapcsolattal biztosítható.

A HTC Vive Pro kompatibilis lesz minden olyan futtatási környezettel, amellyel az előd működött, továbbá biztosan megérkezik az első negyedévben, az áráról viszont még nincs adat. Valószínűleg nagyon mély pénztárca kell majd a megvásárlásához, már csak azért is, mert a nagyobb felbontás miatt erősebb PC kell a meghajtásához.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés