Hirdetés

Kiszakad az otthoni környezetből a SteamVR 2.0 nagy újítása

A friss rendszer már nagyjából 100 négyzetméteres mozgásteret is biztosíthat a VR játékosoknak.

A VR-piacon mindegyik platformnak van valamilyen különlegessége, és ha a HTC Vive szóba kerül, akkor a legnagyobb előnye a mellékelt két bázisállomás által lefedett nagyjából 20 négyzetméteres terület, amelyen belül a rendszer képes lekövetni a felhasználó mozgását. Az Oculus Rift is képes erre, csak lényegesen kisebb területen, ami mondjuk otthoni környezetben még nem is akkora probléma, elvégre a HTC Vive 20 négyzetméteres lehetőségeihez is igen nagy szoba szükséges. Ezért is érdekes, hogy a SteamVR 2.0 következő nagy újítása a lefedett terület növelése, méghozzá igen komoly mértékben.

A Valve a SteamVR Tracking licencelőinek írt bejegyzésében részletezte, hogy miképp képzeli el a közeljövőt. Első körben új bázisállomások lesznek bevezetve, amelyek sajnos nem kompatibilisek az aktuális HTC Vive modellekkel. A működéshez TS4231-es szenzorokkal felszerelt eszközök kellenek, és a fejlesztőknek ezt érdemes figyelembe venni a minták rendelésénél.

A Valve a SteamVR 2.0 Tracking rendszerét nagyjából 100 négyzetméteres mozgástérre tervezi. Első körben kettő bázisállomást támogat korlátozott mozgástér mellett, de később négy is alkalmazható lesz, és a vállalat vizsgálja a további bővítés lehetőségét. Az világos, hogy 100 négyzetméteres tér biztosítása otthon nem realitás, így könnyen kitalálható, hogy ez az újítás nem is az átlagfelhasználókat célozza, hanem sokkal inkább a játéktermeket, vagy más olyan területeket, ahol igény lehet a VR-ra a mozgáskövetés nagy lefedettsége mellett.

Ekkora területtel egyébként kiemelten fontos lesz a vezeték nélküli VR headset bevetése, mivel kábelek jelentősen akadályoznák a mozgást, tehát akkora problémát nem jelent, hogy az aktuális HTC Vive modellek nem fognak működni az új elgondolással – esetlegesen opcionális megoldások lehetnek a VR hátizsákok is.

A Valve egyelőre várja az érdeklődőket, és igény szerint már tudnak bázisállomást biztosítani a fejlesztőknek. A végleges modellekről majd valamikor 2018-ban várható tájékoztatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés