Hirdetés

Hosszabb futószalag a Prescottban

Noha az Intel féltve őrzi a következő generációs, jelenleg Prescott kódnéven ismert processzorának architekturális felépítésével kapcsolatos információkat, a februári bemutató közeledtével újabb és újabb részletekre derül fény. Ezúttal az egyik legrangosabb amerikai szaklap, a CNET számolt be arról, hogy a vállalat mérnökei a magasabb működési frekvencia biztosítása érdekében jelentősen megnövelték az új chip futószalag-fokozatainak számát.

A beszámoló szerint a 90 nanométeres Prescott integer futószalagja körülbelül 30 fokozatban hajtja végre a műveleteket. Amint az ismert, a korábbi és jelenleg is kapható Pentium 4 processzorok integer futószalagja eddig 20 fokozatú volt. A mélyebb futószalag alkalmazásával csökkenthető az egyes részfeladatokat végrehajtó áramköri elemek komplexitása, és így növelhető a működési frekvencia. Az Intel a korábbi beszámolók szerint az idén 4 GHz-ig növelné a Pentium 4 processzorok sebességét.

Ugyanakkor a hosszabb futószalagnak hátulütői is vannak: egyrészt gyakrabban jelentkezhetnek függőségek a végrehajtás során, másrészt pedig egy téves elágazásbecslés "javítása" jóval több ciklust vesz igénybe. E visszafogó tényezők részben kompenzálhatóak architekturális fejlesztésekkel, de általában egy mélyebb futószalaggal rendelkező processzor azonos órajelen kisebb teljesítményt nyújt. Jól ismert tény, hogy a Pentium 4 nem tudta felvenni a versenyt az azonos órajelen működő, de jóval rövidebb futószalagot használó Pentium III vagy AMD Athlon processzorokkal.

A már korábban kiszivárgott információk szerint a Prescott megnövelt elsőszintű adatcache-t és nagyobb, 1 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzor további újdonsága a javított Hyper-Threading és az SSE3 néven bemutatkozó 13 új utasítás. Egyes pletykák szerint a processzor emellett 64 bites működésre is fel van készítve, de ezt a funkciót a gyártó még jó ideig nem aktiválja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés