Hirdetés

SSE3 az AMD processzoraiban

Az AMD nyolcadik generációs processzorarchitektúrájának fejlesztéséért felelős Kevin McGrath az év elején – meghívott előadóként – előadást tartott a Stanford Egyetem diákjainak cége Athlon 64 és Opteron chipjeiről. Előadásának végén a szakember beszélt a processzorok közeli jövőben megjelenő revízióiban megtalálható újdonságokról is. Mint mondta, az AMD körülbelül hat havonta ad ki újabb változatokat a nyolcadik generációs magból, ezek mindegyike kisebb-nagyobb, a processzor teljesítményét javító megoldást tartalmaz. A nagyobb lélegzetű fejlesztések közül kiemelendő az SSE3 utasításkészlet támogatása, a memóriavezérlő optimalizálása és az integrált túlmelegedés-védelem.

McGrath elmondása szerint a rövidesen várható új revíziók – értelemszerűen a többszálú végrehajtás teljesítményét javító két utasítás kivételével – már képesek lesznek az Intel Prescottban debütált SSE3 (Prescott New Instructions) utasítások kezelésére. A chipek emellett a Pentium 4-ben is alkalmazott megoldáshoz hasonlóan védekeznek a túlmelegedés ellen: a megadott maghőmérséklet elérésekor csökkentik működési frekvenciájukat.

Egyben javult a Hammer processzorok adat-előbehívásának hatékonysága is és nőtt a write combining pufferek mérete. Érdekes újítás, hogy a chip dekódere egyes LEA (tényleges cím betöltése) utasításokat ADD (összeadás) utasításra cserél, ennek végrehajtása ugyanis kevesebb ciklust igényel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés