Hirdetés

Hivatalosan is bemutatkozott a GeForce GTX 465

A GeForce GTX 465 megjelenésének a lehetősége régóta a levegőben van, így az NVIDIA nem is húzta tovább a dolgokat és bejelentették az új jövevényt. A rajt az utóbbi idők szokásaihoz hasonlóan csendes volt, így komolyabb hírverést nem tulajdonított a vállalat a friss terméknek. A paraméterekre már korábban fény derült, így a 352 darab CUDA mag, és a 44 textúrázó csatorna nem okoz túl nagy meglepetést. Természetesen csonkítás érte a 384 bites memóriavezérlőt is, ugyanis két darab 64 bites blokk letiltásával csak 256 bit széles busz maradt, továbbá a ROP blokkok száma is visszaesik, így csak 32 darab blending egység van a lapkában található a 48 helyett. A termék 607 MHz-es mag- és 1215 MHz-es shaderórajel mellett üzemel, a GDDR5 szabványú memórialapkák pedig effektív 3208 MHz-en ketyegnek. A fedélzeti memória kapacitása 1 GB, ám egyes gyártók a 2 GB-os mennyiséggel is próbálkozhatnak. A másodlagos gyorsítótár mérete is csökkent, így fél megabájtos tár áll rendelkezésre a GPU-ban található 768 kB-ból.

Külsőre a GeForce GTX 465 pontosan úgy néz ki ahogy a GTX 470, ami azzal magyarázható, hogy a gyártók nem terveztek új nyomtatott áramkört, sőt a hűtés is változatlan. A legyártott körítés felhasználása azt is jelenti, hogy a GTX 470 szállítása visszafogottabb lett, de a partnerek hangsúlyozzák, hogy a termék a pletykákkal ellentétben még gyártásban van. Az új jövevényre az NVIDIA 200 wattos átlagos TDP fogyasztást adott meg, ám a maximális TDP tekintetében a GTX 470 szintjén teljesít, sőt esetenként nagyobb is az energiaigénye. Ez az üzemfeszültség növelésével magyarázható, hiszen a GPU terhelés mellett 1,025 V-on működik, ami az eddig megjelent fermis GeForce-ok közül a legnagyobb érték. Ebből rögtön következik, hogy a hőtermelés is hasonló a GTX 470-nél mért értékekkel, de a GTX 465-nek pár fokkal alacsonyabb az üzemhőmérséklete, aminek zajszintben kell megfizetni az árát.

Ahogy az várható volt az új, DirectX 11-es API-t támogató versenyző nem képes a Radeon HD 5850 átlagos teljesítményszintjét hozni, de a HD 5830 ellen megfelelően helytáll. A termék ereje főleg a magasabb felbontásokban fogy el, ami lényegében a részegységek letiltásával magyarázható. Az NVIDIA 280 dolláros árat ajánl a partnereknek, amit láthatóan be is tartanak a gyártók. Ez az árcédula félúton van az előbb említett Radeonok között, így a zöldek lényegében az átlagos sebesség szerint pozícionálták a kártyát.

A kereskedők szerint közel százezer GeForce GTX 465-re lehet számítani, ami messze magasabb szám, mint amennyit eddig leszállítottak a nagyobb testvérekből. A kártya jövője azonban bizonytalan, hiszen egyre több adat lát napvilágot a GF104-es GPU-ról, ami várhatóan GeForce GTX 460 néven fog debütálni valamikor a nyár folyamán. A pletykák szerint a lapka 16 darab streaming multiprocesszort fog tartalmazni, melyek egyenként 24 CUDA magot használnak, a memóriabusz szélessége pedig 256 bites lesz. A GTX 460 várhatóan 336 CUDA maggal jön, amihez 56 textúrázó csatorna társul. A további részletek egyelőre nem ismertek, de valószínűsíthető a 768 MB-os GDDR5 szabványú memória, amihez természetesen 192 bites szélességű busz fog tartozni.

A GF104 a méret szempontjából nagy lépés lesz, hiszen a kiterjedése közel azonos lehet az AMD Cypress GPU-jával, így a tömeggyártásra korlátozottan alkalmas GF100 termelése akár vissza is fogható. Természetesen ez nem csak anyagilag megkönnyebbülés a cégnek, hanem az ellátás is jelentősen nőhet, sőt az eddig kiadott kártyákat is le lehet cserélni olcsóbban előállítható – esetlegesen gyorsabb – megoldásokra. Ezzel kapcsolatban már terjed is a GeForce GTX 490 lehetősége, mely két GF104-et alkalmazna, így a GTX 480-nál nagyobb teljesítményt kínálhat. Tekintve, hogy a GF100 mérhetetlenül nagy étvágya komoly problémát jelent a felhasználható chipek mennyiségében, nem lenne meglepő döntés a márciusban startolt GeForce-ok gyors kivezetése. Az NVIDIA valószínűleg erre is készül, mivel az első Fermi architektúrára épülő lapka három helyett csak egy év garanciával kerül a partnerekhez, így a kereskedelmi forgalmazást eleve rövid időre tervezte a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés