Hirdetés

Csendben debütált a mobilizált Fermi

Korábban már számos információ szivárgott ki a notebookgyártóktól, miszerint érkezik a Fermi architektúrára épülő MXM modul is. Ez az adat úgy néz ki helytálló volt, hiszen az NVIDIA a mai napon hivatalosan is bemutatta a GeForce GTX 480M jelzésű megoldást, mely szokatlanul csendes rajtot vett. Az új termék a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő GF100 lapkára épül, így minden idők legnagyobb méretű mobil GPU-ját köszönthetjük. Mint ismeretes eddig a 260 mm²-es határ volt az, amit a gyártók nem szerettek átlépni, sőt a mobil vonalon törekedtek a 200 mm²-nél kisebb GPU-kra, ám a Fermi mindent megváltoztatott. A chip 530 mm²-es kiterjedésével igazi Góliát, ám a nagy méret magas fogyasztással is jár. Az NVIDIA kénytelen volt a GPU negyedét letiltani, továbbá az órajeleket is jelentősen vissza kellett venni, hogy a termék beférjen a mobil vonalon szemmel tartott 100 wattos fogyasztási limitbe.

Az MXM 3.0b interfészt használó megoldás 352 darab aktív CUDA magot tartalmaz, amelyekhez összesen 44 textúrázó csatorna társul. A letiltások hatására egy teljes GPC blokktól búcsúzni kell, ami a Fermi architektúrális felépítéséből kiindulva a raszteres motor képességeire is negatívan hat. A memóriabusz 256 bites szélességet kínál, így a lapkában 32 darab blending egység fog dolgozni. A mag- és a shaderórajel értékét rendre 425 és 850 MHz-re állították a tervezők, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 2400 MHz-en üzemel.

Az NVIDIA szerint a GeForce GTX 480M előlépett a világ leggyorsabb mobil grafikus processzorává, arról azonban nem közöltek információt, hogy ez az előny számszerűen mekkora az előző generációs GeForce GTX 280M-hez, vagy a konkurens Radeon HD 5870-hez viszonyítva. Természetesen az új mobil versenyző támogatja az SLI technológiát is, így kettőt is beépíthetnek a gyártók a csúcsteljesítményű notebookokba. A zöldek már jelezték, hogy a Clevo érdeklődik a DirectX 11-es API-t támogató mobil Fermi iránt, de a várható árazást sűrű homály fedi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés