Hirdetés

Heteken belül itt a GeForce GTX 465

Az NVIDIA új generációs GeForce kártyái az elmúlt hónap első felében kerültek forgalomba. A fogadtatásuk felemásra sikeredett, de a megjelenésnek mindenki örült. A GF100 lapka gyártásával azonban komoly gondok vannak, így nem meglepetés, hogy érkezik az alaposan lebutított modell, mely előreláthatólag GeForce GTX 465 néven fog hódítani. Az új pletykák alapján a hivatalos start nincs is messze, hiszen a termék késznek nevezhető, így a szállítás még ebben a hónapban megkezdődhet. A kiszivárgott információk alapján az ellátással valószínűleg nem lesz probléma, hiszen rengeteg legyártott lapka vár eladásra, amiket a jelenlegi GeForce GTX 470 és 480 jelzésű megoldásokra nem lehet felhasználni.

A GeForce GTX 465 egyébként jelentős csonkítást fog szenvedni. Korábban írtunk a lehetséges paraméterekről, ám egyre többen valószínűsítik a 352 darab CUDA magot, aminek hatására a textúrázó csatornák száma is 44-re csökken. Az előző hírben közölt egyéb tulajdonságokban nem várható változás. Gyakorlatilag elmondható, hogy az eredeti lapkának több mint a negyede le lesz tiltva, ami pokolian sok tranzisztor elpazarlásával jár.

A GF100 megcsonkítva
A GF100 megcsonkítva [+]

A teljesítményről nem lehet tökéletesen pontos képet festeni, de az már korábban kiderült, hogy a 3DMark Vantage tesztprogramban, extreme beállítások mellett még a Radeon HD 5830 is jobban teljesít. Az újabb pletykák már a játékok alatt mérhető sebességről is beszámoltak. A GeForce GTX 465 a Far Cry 2 alatt állítólag nagyon jól érzi magát, de a Crysis Warheadben mért eredménye jelentősen elmarad a Radeon HD 5830 mögött. Az utóbbi játékot egyébként nagyon nem kedveli a Fermi architektúra, ami a viszonylag gyenge textúrázó kapacitásra vezethető vissza.

A hivatalos start az eddigi adatok szerint június 2-án lehet, így a Computex erejét használja ki az NVIDIA a termék népszerűsítésére. A kártya árazásáról nincs konkrét információ, de az előzetes eredmények láttán a Radeon HD 5830 lehet az ellenfél, így 220-250 dolláros árcédulára lehet számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés