Hirdetés

Tovább nő a holografikus tárolás adatsűrűsége

Az optikai adattárolás fejlesztése az elmúlt évben újabb lendületet kapott, köszönhetően talán annak is, hogy a technológiában érdekelt vállalatok körében két erős érdekcsoport alakult ki az Optware és az InPhase körül, amelyek már termékeik piacra dobása előtt igyekeznek magukra irányítani leendő ügyfeleik figyelmét. Bár a technológia kifejezetten kedvező árú adathordozókkal kecsegtet, maguk a készülékek megjelenésükkor még horribilis összegekbe fognak kerülni, így elsőként a professzionális felhasználókat célozzák meg. A holografikus tárolók ott válhatnak be, ahol nagy adatmennyiségeket elfogadható átviteli sebességgel kell archiválni, esetleg a médiumnak a törvényi szabályozás szerint manipulálhatatlannak kell lennie, vagyis kezdetben a jelenlegi WORM (write once, read many) technológiák versenytársai lesznek.

Az InPhase 2005 elején mutatta be első prototípusát, mely egy 13 cm átmérőjű korongra 200 GB adatot tudott felírni, néhány hónappal később pedig elérte a 300 GB kapacitást. Az adatsűrűség akkor 200 gigabit volt négyzethüvelykenként, azonban a vállalat legfrisebb bejelentése szerint ezt mostanra sikerült 515 gigabit/négyzethüvelykre emelni, ami ily módon a merőleges adatrögzítést (PMR) alkalmazó, legfejlettebb merevlemezek 300 gigabit/négyzethüvelyk alatti értékénél is jóval kedvezőbb.

Ezzel együtt a tavaly elért 20 MB/s-os átviteli sebesség is nőtt valamelyest, most 23 MB/s-os írási tempót mértek. A mérnökök középtávon 800 GB és 1,6 TB közötti kapacitású korongokat szeretnének kifejleszteni, az adatátviteli sebesség pedig 2010-re elérheti a 120 MB/s-ot is megfelelő interfészt feltételezve. Az adatsűrűség növelése több tényezőtől függ, hiszen itt az adatokat nem a hordozó felületére írják, hanem a polimer testében kódolják. Egy adatoldalnak (data page) nevezett egységben jelenleg több mint 1,3 millió bitet tudnak rögzíteni, és ezekből 320-at alakítanak ki a korongon. Az InPhase PolyTopic eljárása révén lehetőség van arra, hogy ezek az oldalak, illetve nagyobb csoportjaik, az úgynevezett könyvek (book) is átfedésbe kerüljenek. A médium 1,5 mm vastag, a lézer hullámhossza 407 nm.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés