Hirdetés

Hármas sorozat: hat változatban jön a Bearlake

Újabb részletek derültek ki az Intel következő generációs chipsetjeiről egy, a napokban kiszivárgott belső ütemtervből. Az eddig csak Bearlake kódnéven emlegetett, jövőre megjelenő lapkakészletcsalád e szerint hat új tagból áll majd; az újdonságok mindemellett a korábbi elnevezési gyakorlattól eltérően két számjegyből és egy betűből álló típusneveket kapnak (Intel 3 Series). A gyártó reményei szerint az új modellszámozás révén a vásárlók könnyebben megkülönböztethetik egymástól az eltérő szegmensekbe szánt termékeket.

Az ütemtervből kiderül, hogy a Bearlake lapkakészletek a 965-ös (Broadwater) család tagjaihoz hasonlóan differenciálódnak (kivéve a csúcskategóriás modellt), azaz a konzumer kategóriában jönnek az integrált grafikus magot tartalmazó G35 (Bearlake-G+) és a G33 (Bearlake-G) típusok, valamint a középkategóriás P35 (Bearlake-P) és a csúcskategóriás X38 (Bearlake-X) chipsetek. Ezek mellett napvilágot látnak majd az üzleti PC-kbe szánt, az új üzleti platform (Weybridge Pro) részét képező Q35 (Bearlake-Q) és Q33 (Bearlake-QF) lapkakészletek is.

A fenti chipsetek közös tulajdonsága, hogy mindegyikük képes lesz 1333 MHz-es rendszersebességgel dolgozni, azaz fogadják majd a jövőre megjelenő, gyorsabb rendszerbuszra optimalizált Core 2 Duo processzorokat, valamint a leggyorsabb négymagos CPU-kat is. Az újdonságok közül négy lapkakészlet – az X38, a P35, a G35 és a G33 – DDR2 mellett DDR3 memóriákat is kezel majd, előbbieket 800 MHz-ig, utóbbiakat pedig akár 1333 MHz-ig, jóllehet ez csak a csúcskategóriás típus kiváltsága lesz (a többi lapka memóriavezérlője maximum 1066 MHz-es DDR3-támogatást nyújt). A hamarosan elfogadásra kerülő, a jelenlegihez képest kétszeres sávszélességet nyújtó PCI Express 2.0 szabvánnyal való kompatibilitást illetően eltérőek az értesülések: egyes beszámolók szerint csak a csúcskategóriás, X38 (esetleg a Q35) típus tartalmazza majd a továbbfejlesztett interfészt, más források szerint mindegyik új lapkakészlet PCIe 2.0 kompatibilis lesz.

Az integrált grafikus megoldással rendelkező chipsetek terén a G35-ös típus DirectX 10 támogatást, illetve olyan funkciókat hoz majd, amelyek kifejezetten a gördülékenyebb HD-mozizást szolgálják, az olcsóbb megoldásokba szánt G33 IGP-je ezzel szemben marad DirectX 9 kompatibilis. A jelenleg forgalomban lévő 965P chipset utódjaként tűnik majd fel a P35 típus, mely nem tartalmaz majd integrált grafikát, ám G35-ös testvéréhez hasonlóan 1333 MHz-es FSB-t támogat és akár 1066 MHz-es DDR3-memóriákat is kezel. Az új chipsetek mindegyike megújuló déli hidat tartalmaz majd; ezek közül három típus lát majd napvilágot ICH9, ICH9R és ICH9DH típusjelzéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés