Hirdetés

Jelentős fejlesztések a jövőre megjelenő Intel chipsetekben

A gyártóhoz közel álló források a minap beavatták a tajvani DigiTimes weboldalt az Intel jövő évi lapkakészlet-ütemtervének bizonyos részleteibe, így kiderült többek közt, hogy a vállalat 2007-ben minimum négy új asztali gépekhez fejlesztett chipsetről rántja le a leplet, melyek közül kettő a középszegmensben váltja fel a nemrég bemutatott 965-ös családot, kettő pedig a csúcskategóriában indul versenybe, jóllehet korábban arról szóltak a hírek, hogy az Intel kivonulna a lapkakészlet-piac csúcsszegmenséből, ezzel az NVIDIA-t és az ATI-t mintegy arra sarkallva, hogy több inteles chipsetet állítsanak elő, mint AMD-st. A korábbi számításokat most azonban könnyen lehet, hogy keresztülhúzza az AMD-ATI akvizíció létrejötte.

A jövő év második negyedévében kerülhet piacra a Bearlake lapkakészletcsalád „P” és „G” variánsa, melyeket az eddigi jól megszokott jelölés szerint az integrált grafikus vezérlő jelenléte különböztet meg egymástól. Erről a két típusról egyelőre annyi konkrétumot tudni mindössze, hogy mindkettő támogatni fogja az 1333 MHz-es rendszerbuszt, a grafikus motorral ellátott változat pedig a már korábban megismert Clear Video technológiával is fel lesz ruházva.

Érdekesebb újdonságokkal kecsegtet a felsőkategóriába, illetve felső-közép kategóriába szánt, körülbelül egy év múlva debütáló Bearlake-X és Bearlake-G+ chipset. Előbbiről tudható, hogy az Intel jelenlegi csúcskategóriás 975X lapkakészletének utódja lesz, támogatja majd a négymagos processzorokat, a PCI Express 2.0 szabványt, és egyszerre kezel két videokártyát (azt egyelőre nem tudni, hogy az SLI és CrossFire technológiák közül melyiket favorizálja majd), valamint 1333 MHz-es DDR3 memóriákat is támogatni fog.

A Bearlake-G+ típus a Bearlake-G-nél jóval fejlettebb, DirectX 10-kompatibilis grafikus motort kap majd, valamint támogatni fogja a nagy felbontású videótartalmak lejátszását (dekódolási eljárások és HDMI-kompatibilitás révén), illetve az ahhoz nélkülözhetetlen HDCP másolásvédelmi rendszert. A Bearlake-G+ a Bearlake-X-hez hasonlóan maximum 1333 MHz-es rendszerbuszsebességet kínál, de csak 1066 MHz-ig kezeli a DDR3 memóriákat (mindemellett támogatja majd a 800 MHz-es DDR2 modulokat is).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés