Hirdetés

Hamarosan véglegesítik a PCI Express 5.0-t

A végleges specifikáció a hitelesítési tesztekkel együtt még idén el fog készülni.

A PCI-SIG gőzerővel fejleszteni a PCI Express 5.0-t, ami így viszonylag hamar leváltja majd a szintén érkező 4.0-s verziót. A specifikáció jelenleg a 0.9-es verziónál jár, de az aktuális információk szerint még ebben a negyedévben elérheti az 1.0-s, elméletben végleges formáját. Ezután csak a tényleges véglegesítés van hátra, amihez szükség van a PCI-SIG konzorcium tagjainak jóváhagyására, illetve nyilván meg kell tervezni a hitelesítési teszteket is. Ha minden jól megy, akkor ezekkel a munkákkal még idén végezni fognak az érintettek, és valamikor ősszel megtörténhet a publikálás.

A PCI Express 5.0 egyébként szokatlanul gyorsan követi a még meg sem jelent elődöt, de ennek az a legfőbb oka, hogy a PCI Express 4.0 a 3.0-hoz képest sokkal többet változott, és számos nehézséget kellett orvosolni, ami a jövőben esedékes skálázásra is vonatkozott. Emiatt húzódott el a fejlesztése, amit a PCI-SIG most lényegében behoz. A PCI Express 5.0 egy nagyobb sebességű interfész lesz, így csatornánként 32 gigatranszfer/másodperces teljesítményt fog kínálni. Ez egy x16-os PCI Express 5.0-s port esetében egy irányban 64 GB/s-ot jelent, ami az összesített kétirányú kommunikációt tekintve, a kódolási sémát is beleszámolva, megközelítőleg 128 GB/s-os teljesítményt fog biztosítani. Magyarul a PCI Express 4.0 dupláját kínálja fel.

Az előbbiek azt is jelentik, hogy a véglegesítés után nem kell majd annyit várni az első PCI Express 5.0-s eszközökre. A 4.0-s specifikációnál a jelentős módosítások nehézségeket jelentettek a gyakorlati implementáció tekintetében is, de az 5.0-s verzió inkább egy továbbfejlesztés, amire a gyártóknak is egyszerűbb átállni. Ettől függetlenül persze a 2020-as esztendő előtt így is felesleges várni a PCI Express 5.0-s hardvereket, végfelhasználói szinten pedig inkább a 2021-es év lesz a váltópont.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés