Hirdetés

Betolná a PCI Express 6.0-ba a CXL-t az Intel

Bár a kiterjesztés a PCI Express 5.0-hoz elérhető lesz, ezen a szabványon már nem lehet annyit változtatni, hogy kötelező is legyen.

Az Intel még március elején mutatta be a CXL (Compute Express Link) névre keresztelt interfészét, amely a nagyjából három évvel korábban került leleplezett CCIX (Cache Coherent Interconnect for Accelerators) kihívója lehet. Korábban már említettük, hogy mindkét rendszer lényegében ugyanarra jó, kiterjesztik a PCI Express szabvány képességeit a memóriakoherenciával, illetve a működésük miatt gyakorlatilag egyszerre is beépíthetők a hardverekbe.

Ugyanakkor az lenne az optimális, ha nem lenne több eltérő, nyílt specifikációjú rendszer ugyanarra a problémára, tehát előbb utóbb a piac azért választani fog. A szerverpiac főbb szereplőit megkérdeztük az helyzettel kapcsolatban, és egyelőre az az általánosabb álláspont, hogy mindkettő mögé beállnak. Nyilván amíg nincs lényegi döntés a távolabbi jövővel kapcsolatban, addig nem igazán érdemes kockáztatni, elvégre a vezérlő oldaláról akármennyi belső interfész és tranzakciós réteg beépíthető, ez igazából csak a tranzisztorokat fogyasztja, de az új generációs gyártástechnológiákon ezek bőven vállalható tényezők.

Némileg merevebb álláspontot az Intel és az AMD képvisel, előbbi a CXL-re teszi a voksát, míg utóbbi a CCIX-re. Ugyanakkor egyértelműen nem utasítják el a két rendszer egyszerre történő implementálását. Az ARM eközben már nyíltan vállalja, hogy mindkettőt támogatni fogja. Itt valószínűleg egy stratégiai játszma történik a háttérben, mindegyik cég az aktuális érdeke alapján kommunikál, de bőven elképzelhető, hogy a hardver szintjén azért beépítik a CXL és a CCIX támogatását is, ki tudja mit hoz a jövő, maximum az egyik megoldást letiltják az adott termék megjelenése előtt.

Az nyilvánvaló, hogy az ARM piacot akar szerezni, így számukra az az optimális, ha mindent felkínál a partnereknek, míg az Intel ragaszkodik a saját megoldásához, még akkor is, ha a CXL első verziója a PCI Express 5.0 kiterjesztésének készül. Eközben az AMD számára jobb most a CCIX felé húzni a kommunikációt tekintve, mivel ez már a PCI Express 4.0-hoz is elérhető kiterjesztés, vagyis már idén bevethető. Utóbbi szempont számít például a Xilinxnek is, amely cég az egyik legnagyobb haszonélvezője lesz ezeknek az új, memóriakoherens interfészeknek, és ők jelenleg csak CCIX-ben gondolkodnak. A CXL támogatásával kapcsolatban érdeklődtünk náluk, és nem kaptunk erre vonatkozóan elutasító választ, de kiemelték, hogy a CCIX már a gyakorlatban is működik, így jelen pillanatban nem igazán kérdés, hogy melyiket implementálják. Maga a memóriakoherencia egyébként az Altera gyorsítók esetében is rendkívül hasznos lenne, de az Intel elaludt az elmúlt években.

A fentiek miatt úgy néz ki, hogy a CCIX-nek áll a zászló, de ez hosszabb távom mégsem ennyire egyértelmű, ugyanis információink szerint a CXL új verziójával az a terve az Intelnek, hogy beolvasztják a PCI Express 6.0 specifikációiba. Így ez már nem csak kiterjesztés lenne, hanem a szabvány szerves része, vagyis a CCIX válna úgymond létszám felettivé. Valószínűleg a Santa Clara-i óriáscég már elkönyvelte magában, hogy elkövetkező években túl sok babér azért nem terem majd nekik, hiszen a Xilinx gyorsabban kapcsolt a piac átalakulására, az AMD gyorsabban vezeti be a PCI Express 4.0-t, jelen állás szerint a DDR5-öt is, és sokkal hamarabb lesz memóriakoherenciát biztosító interfészük a megfelelő gyorsítók felé. Emiatt teljesen reális a távlati tervekre fókuszálni, ahol azért bőven van keresnivalójuk, elvégre hiába nyílt specifikációjú a CXL és a CCIX, végül úgyis csak az egyiket választja majd a PCI-SIG. Az Intelnek azt kell elérni, hogy a CXL legyen az.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés