Hirdetés

Hálózatra köthető merevlemez a Maxtortól

Az utóbbi időben mind több gyártó jelentkezik olyan külső merevlemezházakkal, illetve komplett tárolóegységekkel, melyeket nem USB vagy Firewire interfészen keresztül lehet a számítógépre kapcsolni, hanem Ethernet, esetleg Wi-Fi hálózati csatolóval rendelkeznek (Network Attached Storage, NAS). Ezen megoldások előnye, hogy egy kisebb munkacsoport valamennyi tagja számára egyszerre elérhetőek, így rugalmasan, a PC-ktől függetlenül biztosítható a tárhely akár biztonsági mentések, akár megosztott adatok számára. Ráadásul a hálózati csatlakozás a készülék elhelyezésében is nagyobb szabadságot nyújt, hiszen közbülső jelismétlők nélkül az USB és a Firewire kábelek hossza is igen korlátozott.

Ezeket az előnyöket a Maxtor is felismerte: korábban a Linksys segítségére volt a Network Storage Link promóciójában, amely egy áthidaló elem a hálózat és egy vagy két darab USB felületű tárolóegység között. A Maxtor Shared Storage nevű készüléke már nem igényel ilyesfajta külső támogatást: a megjelenésében a OneTouch II-t idéző eszközt közvetlenül lehet csatlakoztatni 10 vagy 100 Mbps sebességű Ethernet hálózatra, ráadásul két USB 2.0 porttal is szolgál, amelyekre egy nyomtató és egy további külső tároló köthető.

A hálózatra lépve a Shared Storage DHCP segítségével konfigurálja magát, további beállításokhoz (például a hozzáférés szabályozásához) pedig egy webes felületet biztosít. Nem triviális, hogy a házban lévő elektronika az energiafelhasználás csökkentésére is ügyel üresjárat esetén. A tárolóeszköz szíve típustól függően egy 200 GB kapacitású, 8 MB-os pufferrel ellátott vagy egy 300 GB kapacitású, 16 MB-os pufferrel szerelt, Ultra-ATA133 felületű merevlemez, melynek átlagos hozzáférési ideje kevesebb mint 9 ms.

A készülékhez a gyártó egy windowsos, a kliensekre telepítendő szoftvert is mellékel – a Drag and Sort nevű alkalmazás száznál több fájlformátumot ismer, és igény szerint segít ezeket automatikusan tematikus mappákba (pl. fotó, videó, dokumentumok stb.) rendezni. A Maxtor Shared Storage eszközök ajánlott kiskereskedelmi ára 299,95 dollár (200 GB), illetve 399,95 dollár (300 GB).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés