Hirdetés

Újabb kilapított Gigabyte LGA1155-ös alaplap – közelebb a HTPC-s igényekhez

Alig néhány hete mutattuk be a Gigabyte thin Mini-ITX szabványú, MSH61DK jelzésű alaplapját, mely funkcionalitását tekintve akár HTPC-be is megfelelő lenne, de az Intel Sandy Bridge kódnevű processzorokba integrált grafikus vezérlő sajnos nem támogatja a 23,976 Hz-es videólejátszási módot, így a teljes értékű multimédiás igények kielégítésére alkalmatlan. A gyártó az Intel H61 Express vezérlőlapka köré épített, alacsony profilú alaplapjait már több ízben revitalizálta, aminek újabb példánya az MSH61QI jelzésű thin Mini-ITX-es megoldás.


[+]

A Gigabyte ezeket elsősorban All-in-One számítógépekbe és más, vékony gépekbe készíti, de ettől függetlenül semmi akadálya, hogy egyéb konfigurációkban is jó szolgálatot tegyenek. A termék LGA1155-ös foglalatába Intel Core i3, i5 és i7 processzor építhető, melyek maximális TDP értéke 95 watt lehet. A fent említett MSH61DK-hoz képest az új modell csak néhány apróságban tér el, azonban lehet, hogy pont ezektől válik bizonyos körökben érdekesebbé. Megjelenése finomodott, a retrós zöld nyomtatott áramköri lapot a szokásos kékre cserélte a gyártó, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a lap egyik szélén egy 16x-os PCI Express bővítőrés is helyet kapott. Ennek elhelyezése talán nem a legpraktikusabb, inkább a másik oldalt szokták preferálni, mert akkor a bővítőkártya az alaplap vonalán kívül terjeszkedik, és nem lóg rá a többi alkatrészre és kivezetésre.


[+]

Persze ha nem vágyunk különösen nagy grafikus teljesítményre, akkor elég egy belépőszintű, dedikált grafikus kártyát vásárolni, ami már biztosan mindenféle HTPC-s igényt kielégít. Az alaplapi bővítési lehetőségek változatlanok; jelen esetben a két SO-DIMM memóriafoglalat összesen 8 GB DDR3 szabványú 1333 MHz-es effektív órajelű memóriát fogad, továbbá két darab 3 Gbps-os SATA aljzat, valamint szintén kettő mini PCI Express foglalat (egy fél és egy teljes méretű) kezelheti az adattárolókat és egyéb modulokat.


[+]

Hátlapi kivezetése is megegyezik a zöld testvérnél tapasztaltakkal, a 19 voltos (150 W) hálózati bemenet mellett két-két darab USB 2.0-s és 3.0-s port, Gigabit Ethernet aljzat (Realtek RTL 8111E), HDMI csatlakozó, valamint analóg és digitális hangkimenet (optikai SPDIF) található. A Gigabyte MSH61QI pontos megjelenési dátuma és vételára egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés