Hirdetés

Gigabyte thin Mini-ITX LGA1155 alaplap – minimalizmus hengerelve

A Gigabyte a mai napon jelentett be egy Mini-ITX (17 x 17 cm) alaplapot, mely megjelenésében és funkcionalitásában leginkább az erős belépőszintre pozícionálható, ugyanakkor elég vegyes az összkép. Az MSH61DK a tavaly ősszel bemutatott MSH61DI újabb variánsának tekinthető, a különbség azonban csak pár apróságban érhető tetten, remélhetőleg a vételár csökkentése végett. LGA1155 foglalatos processzorokat fogad, vagyis Intel Core i3, i5 és i7 (Sandy Bridge) építhető be az Intel H61 chipset mellé. Első ránézésre színezete a legfeltűnőbb, ugyanis mostanában nem nagyon forgalmaznak zöld nyomtatott áramkörös lapokat, ettől kicsit retro hatása van, nem mintha ez bármilyen szinten befolyásolná működését.


[+]

Oldalról rápillantva újabb érdekességet figyelhetünk meg: a deszka kifejezetten alacsony felépítésű, hivatalosan thin Mini-ITX szabványú. Ez azt jelenti, hogy a hűtőbordák és a hátlapi kivezetések úgy lettek tervezve, hogy egy normál Mini-ITX alaplaphoz képes kb. fele olyan vastag legyen. Ennek a gondolatnak a szolgálatában áll a két DDR3-1333 SO-DIMM foglalat is, melyek fektetett pozícióban összesen 8 GB memóriát képesek kezelni. A koncepció egészen addig működik, amíg például egy Gigabyte All-in-One vagy barebone rendszerben valamilyen speciális, alacsony profilú hűtőt kap a processzor, egyébként a hűtő alaposan a többi alkatrész fölé tornyosulna.


[+]

Kilapított kialakítása ellenére a hátlapi I/O panelen a legszükségesebb csatlakozóknak szorítottak helyet, a specifikációban a 19 voltos DC bemenet mellett 2 x USB 2.0 és 2 x USB 3.0 port, egy Gigabit Ethernet aljzat (Realtek RTL 8111DL), HDMI csatlakozó, valamint analóg és digitális hangkimenet (optikai S/PDIF - Realtek ALC 887) olvasható. Tehát éppen semmi nem akadályozza, hogy egy olcsó, de értelmes teljesítményű HTPC alapját képezze. Belső bővíthetőségéből érdemes kiemelni a 2 x SATA 3 Gbps-os aljzatot és a 2 x Mini PCIe foglalatot (egy fél és egy teljes méretű).


[+]

Vételára és pontos megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen, de ha az árcédulán alacsony árral érkezik a boltok polcaira, akkor még érdekes HTPC és kisméretű PC alappá is válhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés