Hirdetés

Gigabyte GeForce RTX 4060-asok tizesfogata érkezett

A Windforce, Eagle, Aero, Gaming és Aorus Elite termékcsaládok gyarapodtak.

A Gigabyte tíz videokártyával készült az NVIDIA GeForce RTX 4060-as vezérlőinek debütálására, és egy kivétellel mindegyiknél háromventilátoros, félpasszív üzemet támogató hűtést, továbbá dupla BIOS chipet alkalmazott, de tápcsatlakozó tekintetében megmaradt a 6+2 tűs PCI Express dugasznál. A termékek közös nevezője még az I/O keretek zöld normától eltérő interfészei (az egyik DisplayPort egy HDMI-nek adta át a helyét, azaz most két DisplayPort 1.4a, meg két HDMI 2.1a kimenetről beszélünk), és a 8 GB-nyi, 128 bites memóriabusszal kommunikáló VRAM módosítatlan effektív órajele.


[+]

A GeForce RTX 4060 Ti Eagle 8G, illetve GeForce RTX 4060 Ti Eagle OC 8G három kompozit (réz) hővezető csövet felvonultató Windforce blokkjain három 80 mm-es, grafént tartalmazó kenőanyaggal lubrikált (siklócsapágyas) légkavaró telepedett meg, amelyeknek középső példánya a turbulencia csökkentésének érdekében ellentétes irányban forog, mint szélső társai. A 272 mm hosszú, 41 mm vastag újdonságok hátlapi takarólemezén termetes kivágás tátong az átszellőzést segítendő, miközben AD106-os GPU-ik GPU Boost órajeleit 2535 és 2550 MHz-re állították a tervezők (referencia: 2540 MHz).


[+]

A fehér/szürke (és a NYÁK miatt plusz fekete) színkombinációban feszítő GeForce RTX 4060 Ti Aero OC 8G szintén Windforce dizájnú hűtőegységet kapott, jóllehet a közvetlen kontaktusú hővezető csövek számát négyre növelték, a kültakaróját pedig átrajzolták némileg. A burkolat tetején feltűnik az öteffektes, RGB Fusion technológiával címezhető világítás, a backplate perforációját négyzetesítették, és felül, a tápkonnektornál egy LED húzta meg magát, ami az esetleges energiaellátást érintő problémákra figyelmezteti a felhasználót. A 281 mm hosszúra nyúlt, 50 mm-es vastagságú VGA GPU-ja 2580 MHz-es GPU Boost frekvenciával dolgozik, ám fedélzeti konnektorok viszonylatában megegyezik a fentebb ismertetett márkatársaival.


[+]

A GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G háromventilátoros Windforce hűtése ugyanolyan felépítésű, mint a havas környezetbe könnyen beolvadó rokona, de az egyéb lényeges paraméterei sem különböznek attól (1 mm-rel azért vastagabb), viszont a hátoldali takarólemezén lévő lukat nyolcszög alakúra változtatták, és a variálható fényekben úszó díszítés a típus felső borításának elejére költözött.


[+]

A csúcsot a 301 mm hosszú és 56 mm széles Aorus GeForce RTX 4060 Ti Elite 8G jelenti, ami online regisztráció esetén 4 évre szóló garanciával kerül értékesítésre. A tripla 90 mm-es, az előbbieknél valamivel konvencionálisabb formájú lapátokkal megáldott léghajtóval rendelkező jószág blokkja kitart a négy hővezető cső mellett, ellenben a nyomtatott áramköri lapját pornak, nedvességnek és korróziónak ellenálló bevonattal kezelték. Az 2655 MHz-es GPU Boost órajelre hangolt hardver VRM-je az eddigiekhez hasonlítva természetesen a legcombosabb, és a szinkronizálható világítás már a szélgépek körüli fénygyűrűkről, meg a backplate-ről is visszakacsint ránk.


[+]

A 4356 helyett 3072 CUDA maggal szállított halmaz legalján a felhozatal fekete bárányaként pózoló GeForce RTX 4060 Windforce OC 8G állomásozik a két 80 mm-es, ellentétes irányban forgó ventilátorával. A 192 mm hosszú és 41 mm vastag kártya GPU Boost frekvenciáját egyelőre nem közölték, de valószínűleg nem fogja túl sokkal meghaladni a 2460 MHz-es NVIDIA sztenderdet. A hátlapi takarólemez ugyan nem rekeszti meg teljesen az alatta felgyülemlő hőt, de a szellőzőrés kiterjedését jócskán visszavették a nevükben "Ti" utótagot viselő konstrukciókhoz képest, és ez egyszer a dupla BIOS chip előnyeiről is le kell mondanunk.


[+]

A 272 mm hosszú, 40 mm vastag GeForce RTX 4060 Eagle OC 8G, a 281 mm hosszú, 38 mm vastag GeForce RTX 4060 Aero OC 8G, a 281 mm hosszú, 40 mm vastag GeForce RTX 4060 Gaming OC 8G és a 299 mm hosszú, 56 mm vastag Aorus GeForce RTX 4060 Elite 8G a körítést nézve nagyjából egyezik a Ti verziókkal, noha a blokkok itt-ott egy picivel szerényebbek lehetnek (és az Aorus hátuljáról eltűntek a fénydiódák). A 16 GB-os Ti-okkal egyetemben júliusra datált megoldások GPU Boost órajeleit még nem árulták el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés