Hirdetés

Az Intel X79 támogatni fogja az LGA1366 foglalatba illeszkedő processzorokat is?

A jelenlegi helyzet szerint csak az X58-as alaplapi chipkészlet támogatja az LGA1366 foglalatba illeszkedő Extreme processzorcsaládot, mely azonban semmilyen formában nem tehető kompatibilissé a következő generációs Sandy Bridge-E jelű központi egységekkel.

Az X-Bit Labs birtokába került információk szerint az Intel hamarosan megjelenő chipkészlete, a Waimea Bay kódnéven ismert X79 nem csak az LGA2011 foglalatba illeszkedő Sandy Bridge-E processzorokat fogja támogatni, hanem a jelenlegi LGA1366 Bloomfield kódnevű Core i7 Extreme processzorokkal is együtt fog működni.

A kikerült dokumentumok alapján az Intel két alaplapot jelentet meg hamarosan X79-re alapozva, melyek DX79SI (Siler) és DX79TO (Thorsby) típusjelzéssel kerülnek a forgalomba. Előbbi az LGA1366-os változat, mely kiváló frissítési alap lehetne a jelenleg is futó Bloomfield processzorok számára, ám ennek ellenére egy konzervatív felszereltségű alaplapot kaphatnak a vásárlók: két darab PCI-Express 2.0 foglalat mellett 8 SATA csatlakozó, 6-csatornás hangvezérlő, egy gigabites Ethernet port és két darab 3.0-s USB kapu kap csak helyet. Persze a többi alaplap gyártó készíthet ennél sokkal több extrával megspékelt alaplapot.

Utóbbi változat ezzel szemben egyértelműen a csúcskategóriára éhező felhasználók igényeit fogja kielégíteni. Erről tesz tanúbizonyságot, hogy az LGA2011 foglalatos alaplap felszereltsége között 8 darab DIMM foglalat, a három darab PCI-Express 3.0 foglalat, a 12 (!!!) darab SATA port (ennek a fele képes 6 Gbps sebességre), a 14 USB 2.0-s és 4 darab USB 3.0-s port található. Ha ez nem lenne elég, akkor még ezeken felül van a dupla gigabites Ethernet port, integrált Bluetooth és Wi-Fi modul, valamint az elmaradhatatlan 8-csatornás hangvezérlő is helyet kap rajta.

A korábban napvilágot látott, X79-et boncolgató dia
A korábban napvilágot látott, X79-et boncolgató dia [+]

Az egyetlen nyitott kérdés csupán, hogy van-e valami értelme ennek a lépésnek, hiszen minden bizonnyal az LGA1366 foglalatba illeszkedő processzorral rendelkező tulajok közül csak kevesen akarnának új alaplapra váltani. A logikus magyarázat a találgatások és városi legendák között talán az lehet, hogy az Intel bizonyos szintig tart az AMD Bulldozer érkezésétől, emiatt egyszerre két csúcskategóriás platformot akar fenntartani, amivel szélesebb körben tudja kiszolgálni az igényéket, így nem utolsó sorban hozzájárulhatna ezen platformok árának alacsonyabban tartásához is. Természetesen ezek csak találgatások, az Intel még nem nyilatkozott az ügyben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés