Hirdetés

Érdekes videokártyák bukkantak fel Kínában

Az országban mozgalmas időket élnek; most épp a 20 GB-os GeForce RTX 3080-ak és a 16 GB-os Radeon RX 580-ak kerültek előtérbe.

Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy az Egyesült Államok szigorít az MI gyorsítók Kínába exportálásán, amelynek eredményeképp a távol-keleti államban gőzerővel építik át a GeForce RTX 4090 kártyákat a szerverekben történő használathoz, sőt, már a hozzáférhető GeForce RTX 3090-esek sem ússzák meg a dolgot.


(forrás: I_Leak_VN@Twitter/X) [+]

Eközben a különböző független kínai kereskedők (mint például a Jieshuo) elkezdték újrahasznosítani a lecsengett bányászláz nyomán felhalmozódott VGA-kat, és egy kis ráncfelvarrás után árulják is azokat a hétköznapi halandók számára. Náluk a procedúra tipikusan azt jelenti, hogy megtisztítják a nyomtatott áramköri lapokat, benépesítik kimenetekkel az I/O keretet (mivel az efféle vezérlőknél nem ritka ezek hiánya), ha kell, felforrasztják a képi megjelenítéshez szükséges egyéb komponenseket, majd új hűtést szerelnek fel, és a hardver máris készen áll arra, hogy beköltözzön a gépekbe.

(forrás: I_Leak_VN@Twitter/X) [+]

A Twitteren/X-en I_Leak_VN néven ténykedő egyén egy bejegyzésben közszemlére tett egy ilyen videokártyát, amire a Xianyu app segítségével lelt rá. A szóban forgó jószág egy 20 GB GDDR6X VRAM-mal, valamint bloweres blokkal ellátott GeForce RTX 3080 ("3080 20G AI Blower"), ami azért is érdekes, mert ezek elvileg soha nem kerültek kereskedelmi forgalomba, kizárólag közvetlenül a bányászoknak értékesítették őket, szép csendben.


(forrás: AliExpress) [+]

Hasonló cipőben jár az AMD Radeon RX 580, amit eredetileg 8 GB VRAM-mal lehetett megtalálni az üzletek polcain, azonban a 2304 helyett 2048 stream processzoros, picit butított változatai most 16 GB fedélzeti memóriával tűntek fel az AliExpressen, bár az árképzésük nem nevezhető barátságosnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés