Hirdetés

GeForce FX 5900 Ultra képek és specifikációk

Az nVidia következő GPU-járól, az NV35-ről már rengeteg találgatás, adat látott napvilágot, ezért most nem merülünk el újra a részletekben, legyen elég annyi, hogy itt lényegében egy optimalizált, 256 bites memóriabusszal, ám "csak" DDR-I memóriával ellátott GeForce FX 5800 Ultráról van szó (NV30). Tudjuk azt is, hogy az újdonság neve várhatóan GeForce FX 5900, illetve 5900 Ultra lesz. Az nVidia a grafikus processzort – a hírek szerint - május 13-án jelenti be.

Most azonban az x86-Secret weboldalon képek is megjelentek erről a kártyáról, mely az nVidia referencia NYÁK-jára épül.


Forrás: www.x86.secret.com

Lássuk, mi derül ki a nagyított képet böngészve! Az első, ami szembetűnik, a hangos FlowFX hűtés hiánya. Helyette egy erős ventilátorral és jókora hűtőbordával találkozhatunk. Ez valószínűleg nem lesz olyan hangos, mint a FlowFX volt, ám minden bizonnyal azért a leghalkabb hűtés címét sem nyerheti el a grafikus kártyák körében. Majd kiderül. Az új kártya szemmel láthatóan két bővítőhelyet foglal el, valószínűleg ez azért van, mert az új hűtés is viszonylag magasra sikerült (vagy a hűtőborda nehézre és akkor a nagyobb stabilitás miatt van szükség a dupla rögzítésre).

Mint napjaink modern grafikus vezérlői, ez a kártya is igényel külső tápellátást, meg is találhatjuk a megfelelő csatlakozót. A TV/VIVO csatlakozók előtt is találunk chipeket, ami arra utal, hogy a GPU-ban nincs integrált TV, illetve VIVO vezérlő. A TDMS transzponderrel is ez lehet a helyzet, ugyanis a DVI-I kimenethez is külön chip csatlakozik. A két chip a hűtőventilátor alól lóg ki. A nyomtatott áramkör elég bonyolultnak tűnik, ráadásul meglehetősen nagy. Remélhetőleg ez nem vezet oda, hogy a kártya, elődjéhez hasonlóan korlátozott darabszámban lesz csak elérhető.

Még egy érdekességre hívnánk fel a figyelmet, ez pedig a kártya felső részén elhelyezkedő, 10 tűs érintkezősor. Hogy ez mi, azt nem tudni. Sokaknak elsőre a 3dfx kártyák több kártyás üzemmódja juthat eszébe, de ez itt nem lehetséges, ugyanis egy PC-be elég bajosan lehetne két darab AGP felületű kártyát behelyezni. Két lehetőség marad, az egyik az, hogy netán ide később izgalmas új szolgáltatásokat nyújtó bővítőkártyák lesznek csatlakoztathatók. A másik magyarázat sajnos sokkal prózaibb, ugyanis elképzelhető, hogy egyszerűen az nVidia teszteléshez használja ezt.


Forrás: www.x86.secret.com

Pár nap múlva lehull a lepel, és talán minden kérdésünkre választ kapunk..

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés