Hirdetés

Új ATI grafikus chipek csak 2004-ben?

Amerikai technológiai elemzők szerint őszről 2004 tavaszára csúszhat az R350 chip (Radeon 9800 Pro) utódjának, az R400-nak a megjelenése. Az indok: három olyan technológia bevárása, amelyek csak 2004-ben jelennek majd meg a piacon. Nevezetesen: a PCI-Express szabvány, a DDR3 memóriák és a Pixel Shaderek 3.0-ás verziója.

Kérdéses persze, hogy az ATI mennyire kerülhetne hátrányba a féléves "késedelem" miatt, de a vezető elemzők véleménye szerint semennyire. Például Hans Mosesmann, a Soundview Technology Group elemzője azt állítja, hogy az ATI már csak azért sem lesz gondban, mert az nVidia is csak 2004-ben kezdi el gyártani az NV40-es grafikus chipjét. Így a két piacvezető videokártya-gyártó csúcstermékei nagyjából egyszerre, egyidejűleg jelennek majd meg a piacon.

Ősszel azonban várhatóan - némileg kárpótlásul - megjelennek majd a meglévő technológiákra épülő új, átdolgozott videokártyák. Ezek az nVidia részéről a GeForce FX 5900, míg az ATI részéről az Radeon 9800 grafikus kártyák magasabb órajelű és optimalizált meghajtóprogramokkal rendelkező változatai lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés