Hirdetés

Full cover EK vizesblokk a Gigabyte GeForce GTX 980 Ti Xtreme Gaming VGA-hoz

A vízhűtéseket kínáló cégek a csúcskategóriás VGA-k megjelenésekor a referencia nyomtatott áramkört alapul véve akkor sikeresen tudnak az igényeknek eleget tenni. Azonban az NVIDIA és az AMD is a későbbiekben sok eltérő, egyedi NYÁK-os megoldást engedélyez a hardvergyártók számára. Ezt természetesen problémás lekövetni, de egyes népszerűbb típusokhoz ezek ellenére is megjelennek a teljes nyomtatott áramkört befedő, ún. full cover (FC) vízhűtőblokkok.

A szolvéniai EK Water Blocks neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, akik nem elégszenek meg a hardverek gyári hűtéseivel. A cég székhelye Komendában, Ljubljana mellett található, különféle vízhűtőmegoldásai pedig az egyik legjobb minőségűnek számítanak. Ők igyekszenek ezúttal a Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme Gaming tulajdonosoknak lehetőséget teremteni arra, hogy meglévő, egyedileg épített vízhűtőrendszerükbe beköthessék videokártyájukat. Az EK-FC980 GTX Ti XG típusnéven debütált FC vizesblokk kifejezetten ehhez a grafikus kártyához készült.

Optimalizált a vízcsatorna, de a plexibe LED-eket is helyezhetünk.
Optimalizált a vízcsatorna, de a plexibe LED-eket is helyezhetünk. [+]

A fő réztömb és a vízcsatornák kialakítása révén aktívan hűti a GPU-t, a memóriachipeket, valamint a feszültségellátó áramkört (VRM), és a megfelelő helyeken levő kivágások által a panelről kiemelkedő alkatrészekkel sem ütközik. Az utóbbi kettőt általánosságban is külön kiemelnénk, mert a gyári hűtések sokszor csak melegítik a video-RAM-ot, átvezetve a grafikus chip hőjét, ahelyett, hogy hűtenék. A VRM megfelelő hűtése szintén kritikus fontosságú, hiszen főleg egy-egy masszívabb, feszültségemelést is megvalósító túlhajtás alkalmával a fogyasztás növekedése a kétszerest is meghaladhatja. A stabil tápellátásra, amit ilyenkor is biztosítania kell, a tuning során még nagyobb szükség is van, mint alapórajelen.

Plexis és acetál kivitelű is beszerezhető. Plexis és acetál kivitelű is beszerezhető.
Plexis és acetál kivitelű is beszerezhető. [+]

A plexi vagy acetál tetőlemez némileg túlnyúlik a színtiszta elektrolitréz főelemen, a PCB szinte teljes fedettségét eredményezve. A szintén passzoló hátlapi fedőlemezzel együtt felszerelve minden bizonnyal az esztétikum kapcsán sem lehet kivetnivalót találni, és a hátoldali RAM chipek is kapnak egy passzív hűtőfelületet. A hűtőteljesítmény maximalizálása érdekében a vízcsatorna GPU feletti része egy speciális, kettéágazó kialakítást tudhat magáénak, ahol az optimális áramlás épp a videochip felett oszlik két ellentétes irányúra. A gyártó állítása szerint így biztosított a kedvező áramlási ellenállás, ezáltal a gyengébb szivattyúval ellátott rendszerekben is használható marad a blokk. Hovatovább, a teljesítménye sem romlik, így hibátlan üzemet garantál abban az esetben is, ha véletlenül a tervezetthez képest fordított irányban sikeredne a vízáramba bekötni.

Fényes, nikkelezett vörösréz, ami minden fontos helyen hűt.
Fényes, nikkelezett vörösréz, ami minden fontos helyen hűt. [+]

A fényesre nikkelezett rézlemezbe gyárilag előkészítetten elhelyezésre kerültek a megfelelő magasságú távtartók, hogy biztosan a VGA csavarhelyeihez illeszkedjen, és a felszerelés a csavarok behajtására korlátozódjon. A csavarokat, hővezető szilikon gap-padeket, a szükséges hővezető pasztát természetesen mellékelik, azonban a szabványos G1/4-es helyre illeszkedő megfelelő csőcsonkról már nekünk kell gondoskodnunk. A plexi változat 3 mm-es LED-ek számára is tartalmaz előkészítést, ha netán meg szeretnénk a keringő folyadékot világítani.

Figyelmes kezdeményezés az EKWB részéről, hogy EK Cooling Configurator néven egy adatbázist tartanak fenn, melybe napi szintű frissítésekkel felveszik a megjelenő hardvereket. Ezekhez tudnak megfelelő vízhűtési megoldást kínálni, így a keresgéléssel, utánajárással töltött idő csökkenhet. Az új blokkok egységesen 120 eurót kóstálnak, függetlenül attól, hogy a plexi vagy acetál verziót szemeltük ki. Az EK-FC980 GTX Ti XG Backplate - Black hátlap opcionálisan vásárolható meg, 30 eurós áron. Az újdonságok az EK webshopjában is elérhetők, de akár a hazai viszonteladók kínálatában is találkozhatunk velük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés