Fujitsu blog: újabb PRIMERGY szuperszámítógép épül

A tokiói és a tsukubai egyetem a JCAHPC (Joint Center for Advanced High-Performance Computing) néven egy közös szervezetet hozott létre, melynek feladata egy egyetemi szuperszámítógép üzemeltetése. A rendszer megépítésével a legnagyobb japán informatikai vállalatot, a Fujitsut bízták meg. Az év végén üzembe álló berendezés várhatóan elvi 25 PFLOPS összevont számítási kapacitással bír majd, ezzel Japán legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lesz.

Felépítéséhez a Fujitsu x86-os architektúrájú PRIMERGY szervereit használják majd, összesen 8208 darabot a tényleges számolási feladatok elvégzésére, további 51-et pedig azok kiszolgálására. A számolóegységek Intel Xeon Phi (Knights Landing) alapú hardvert használnak majd, összekötésükre az Intel Omin-Path hálózati architektúráját alkalmazzák. Erre a feladatra a Fujitsu scale-out szerverei használhatóak fel, a legújabb CX600 M1 egységekkel.

Meglehetősen kompakt rendszert építenek – legalábbis szuperszámítógépes viszonylatban –, ugyanis nyolc csomópont elfér majd egy 2U magas rack állásban, hűtésükre pedig úgynevezett „hot water” folyadékhűtéses rendszer vetnek be. Ennek lényege, hogy a szokásosnál magasabb hőmérsékletű, 40 °C-os hűtőfolyadékot használ, így a folyadék hűtése kevesebb energiát igényel, a szuperszámítógépből távozó, felmelegedett folyadék pedig fűtésre használható, ezzel is javítva a teljes rendszer hatékonyságát.


[+]

A Fujitsu szállítja a géphez a kihasználásához szükséges HPC middleware-t is, hogy minél hatékonyabban lehessen ütemezni a rajta végrehajtandó feladatokat. Egyelőre nem tudjuk, milyen fantázianevet kap majd a tudósok új játékszere, de várhatóan előkelő helyet foglal majd el a legerősebb szuperszámítógépek ranglistáján.

Azóta történt

Előzmények