Megjelent a Fujitsu flash-alapú szupertárolója

Aki használt már SSD-vel szerelt számítógépet, biztosan tudja, hogy ez a flash-alapú tároló drámai mértékben javítja a számítógép fürgeségét, általános reakcióidejét. Hasonló a helyzet a szerverszintű adattárolásban is, ahol a hagyományos merevlemezek már nem tudják tartani a lépést az egyre gyorsabb processzorokkal és hálózati megoldásokkal. Ezen a területen is voltak már részben flash-alapú megoldások, a Fujitsu az ETERNUS AF modellcsaláddal viszont teljes mértékben búcsút int a forgótányéros winchestereknek.

Mára a vállalati szférába szánt SSD-k meghibásodási aránya elérte, sőt már jobb is a merevlemezekénél, miközben az árak olyan szintre mérséklődtek, hogy nagyobb tárkapacitásnál is megfizethető alternatíva a flash. Legnagyobb előnye, hogy két nagyságrenddel kisebb a válaszideje, de IOPS (másodpercenkénti műveletek száma) terén is majdnem egy nagyságrendnyi az előnyük, a maximális sebességről nem is beszélve. Tárkapacitás terén nem feltétlenül a nyers kapacitásban jobb az ETERNUS AF, hanem az effektív kapacitásban. Az SSD adottságai révén egy új, inline deduplikációs eljárást használnak, aminek köszönhetően jelentősen csökken a fölöslegesen, többszörösen tárolt adatmennyiség, tehát nő az effektív tárkapacitás.

Nem csak sebességbeli előnyei vannak az SSD-nek. Ma már sokkal nagyobb az adatsűrűsége, mint a HDD-knek, így kisebb, kompaktabb tárolószerver építhető velük. Csökkent a fogyasztás is, ami nem csak az energiaköltségekre van jó hatással, hanem kisebb hűtéssel is beéri, így a teljes üzemeltetési költség csökken.

Az ETERNUS AF családnak két tagja van, melyek a szokásos RAID 0, 1, 1+0, 5, 5+0 és 6 formátumokat támogatják. A kisebb, 2U rack formátumú AF250 legfeljebb 24 darab, 2,5 hüvelykes SSD-t tud fogadni. Ez a mai legkomolyabb, jó kétezer dollárba kerülő, 3,84 TB-os SSD-kel akár 92,16 TB-os kapacitást jelent. Maximális rendszermemóriája 64 GB, véletlenszerű olvasásban akár 430 000 IOPS-ra is képes.

Igazi nehézbombázó az ETERNUS AF650, ami egy 2U és egy 3U magas rackben érkezik. Összesen 96 SSD-vel lehet megrakni, akár 368,64 TB-os kapacitással. Az igazán meredek adat a berendezés a férfiemberhez illő, 89 kilogrammos nettó súlya, és a 620 000 IOPS véletlenszerű olvasási képesség se kutya. A ETERNUS AF tárolórendszerek már most rendelhetőek, szállításuk a hónap végén kezdődik.

Azóta történt

Előzmények